Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Rum Yönetiminin Güney’deki Kıbrıs Türk mallarını satın almayacağı ve bu gibi yerleşim yerlerinde ikamet etmekte olan göçmenlerin, tapu yerine kira belgesi alacakları haber verildi.

Simerini gazetesi, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Kıbrıs Türk malları fonu bütçesinin 2015 yılıyla ilgili olarak, gelirler açısından 0,69 milyon Euro, giderlerle alakalı olarak da 0,815 milyon Euro daha az olduğunu da haber verdi.

Kıbrıs Türk malları fonu bütçesinin, dün Rum Meclisi Göçmenler Komitesinde ele alındığını yazan gazete, Komite Başkanı Skevi Kukuma’nın, toplantı çerçevesinde, Güney’deki Kıbrıs Türk malları için ödenmekte olan kira meselesinin de ele alındığını söylediğini iletti.

Gazeteye göre, ekonomideki mevcut durum yüzünden, her iki yılda bir otomatik olarak gerçekleşen yüzde 7 oranındaki kira artışı düzenlemesinin bir şekilde iptal edilmesi gerektiğini dile getiren Kukuma, bunun sadece sürekli bir kira artışından ibaret olmadığını, buralarda kalanların iş döngüsünün azalması yüzünden kirayı karşılayamadıklarını ve bir yığın kira borçları olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Kukuma, toplantı çerçevesinde, kira belgesi konusu ile Kıbrıs Türk malları üzerine inşa edilmiş konutlara sahip olanlara kira belgesi verilmesi sürecinin tamamlanması gerektiği konusunun ele alındığını da belirtti.

Öte yandan DİSİ milletvekillerinden Kiriakos Hacıyannis de toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Malları Fonu bütçesindeki esas harcamaların, kötü durumda olan Kıbrıs Türk taşınmazlarının tamiratına yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hacıyannis, Kıbrıs Türk mallarının idaresinde bugüne kadar izlenen politikanın, Türkiye’nin politikasının müttefiki olduğunu da savundu.

“KIBRIS TÜRK MALLARI FONU BÜTÇESİ AÇIK VERİYOR”

Politis gazetesi ise “Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinin Düzene Konması Gecikiyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk mallarının idaresinin düzene konmasının önünde hala daha uzun bir yol olduğu, çünkü bir kez daha Meclise Kıbrıs Türk Malları Fonuyla ilgili olarak açık vermiş bir bütçe sunulmakta olduğunu haber verdi.

Kıbrıs Türk Malları Fonunun büyük miktarda taşınmaz mülk idare ediyor olmasına rağmen, tahsil edilmemiş kiraların bu yıl da arttığını ve bu miktarının 4 milyon Euro’nun da üstüne çıktığını yazan gazete, bu miktarın geçen yıl 4 milyon Euro’nun hemen altında olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığının bu yıl kiralardan 2,75 milyon Euro tahsil etmesinin beklendiğini, devletin de Kıbrıs Türk malları fonuna 8,8 milyon Euro katkıda bulunacağını kaydeden gazete, geçen yılın bütçesine göre, giderlerin 815 bin Euro, gelirlerin de 690 bin Euro azaldığını belirtti.

Haberde, fonun harcamalarına ilişkin olarak, 4 milyon Euro’luk bir miktarın ise Kıbrıs Türk evlerinin tamiratı için öngörülmekte olduğu da ifade edildi.

“TAHSİL EDİLEMEYEN KİRALAR VE DİĞERLERİ”

Gazete, “Kıbrıs Türk mallarının idaresi biriminde ezelden beridir izlenmekte olan tahsil edilmeyen kira politikasının en belirgin vakasının ise, Orfanidis süpermarketin durumu ile ilk süpermarketlerini açtıkları yer olan, Larnaka’da kiraladıkları 4 dönümlük Kıbrıs Türk arazisi olduğunu” da yazdı.

Dünkü toplantıda ele alındığı üzere, Kıbrıs Türk Malları Vasiliğinin Orfanidis’in alacaklıları arasında bulunduğunu yazan gazete, ancak Larnaka’daki Orfanidis süpermarketin yerinde başka bir şirketin faaliyet göstermesinden önce, vasilikle yeni bir sözleşme yapıldığını belirtti.

Gazeteye göre, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Birimi Müdür Yardımcısı Meri Lambru ise konuşmasında, “Dromolaksia” (Mormenekşe) skandalının ardından, Kıbrıs Türk mallarının idaresinin düzene sokulması hedefleri ile Türk topraklarının dağıtılması konusuna değinerek, yasalarda, hakkı olmayanların bir diğer ifadeyle göçmen olmayanların, Kıbrıs Türk mallarına erişmesine izin veren tüm boşlukların kapatıldığını söyledi.

Haberde, bir Kıbrıs Türk yerleşim birimi içerisinde barınmakta olan bir derneğin, taverna haline gelmesine de atıfta bulunuldu.

Öte yandan gazete, Kıbrıs Türk mallarının dağıtımı için alınan önlemlerden birinin, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un kararıyla, Kıbrıs Türk mallarının devrine ilişkin olarak bakanlıkta faaliyet göstermekte olan danışma komitesindeki parti ve örgüt temsilcilerinin değişmesi olduğunu da ekledi.

“DROMOLAKSİA SENARYOLARI”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, DİSİ milletvekillerinden Evgenios Hambullas’ın, dün Mormenekşe skandalının “aromasına sahip” bir suçlamada bulunarak, Kıbrıs Türk mallarının idaresi birimi ile Limasol Kaymakamlığından konu hakkında izahat istediğini haber verdi.

Gazete Hambullas’a dayanarak, devlet tarafından bir Kıbrıslı Rum’a satışı yapılması onaylanan bir Kıbrıs Türk toprağının, “Themistoklio stadına” 2 km mesafede olan uzak bir yerde bulunmasına rağmen, daha sonra kentsel kalkınma bölgesine dahil edildiğini anlattı.

Gazete, Mormenekşe skandalının üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından, bir Kıbrıs Türk toprağının değerinin, kentsel kalkınma bölgesine dahil edilmesi vasıtasıyla artırılmasına dair hala daha suçlamalarda bulunulduğunu yazdı.

Haravgi gazetesi ise “Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Azalmış Bütçe” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk Malları Fonu’nun 2015 yılı bütçesinin azalmış olduğunu yazdı.

Haberde, Kıbrıs Türk mallarının tamiratı ile bu işlerde görevli personelin maaşlarında kesintilere gidildiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ise “1.610 Dekarlık Kıbrıs Türk Toprağının Değerinin Şüpheli Bir Yükseltilmesi” başlıklı haberinde, “Polemidya’da” (Binatlı) bulunan bin 610 dekarlık bir Kıbrıs Türk arazisinin, işadamları tarafından satın alınmasının ardından kentsel kalkınma bölgesine dahil edildiğinden bahsedildiğini yazdı.

Bundan ötürü, DİSİ milletvekillerinden Evgenios Hambulas’ın, bu araziyi kimlerin satın aldığını ve arazinin değerinin yükseltilmesinin meşru olup olmadığına dair yanıtlar talep ettiğini yazan gazete, bunun bir tarım arazisi olduğunu ve satılmasından hemen sonra kentsel kalkınma bölgesine dahil edildiğini ekledi.

Gazete iç sayfalardan geniş yer vermeye devam ettiği haberinde ise, 1.610 dekarlık alanın 950’sinin bir Kıbrıslı Türk’e ait olduğunu da kaydetti.

Kentsel kalkınma bölgesine dahil edilen arazinin, bu bölgenin devamını teşkil etmediğini de kaydeden gazete, bu arazinin bölgeden 2 km uzakta olduğunu da belirtti.

“KIBRIS TÜRK ANITLARI İÇİN 6,5 MİLYON EURO”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, Rum Yönetiminin bu yıl Kıbrıs Türk anıtları, camileri ve mezarlıklarının bakımı ve temizliği için 550 bin Euro ödeyeceğini de yazdı.

Rum kesiminde toplam 101 cami bulunduğunu ve bunlardan 19’unun eski eser olduğunu ve bakımlarının eski eserler dairesi tarafından yapılmakta olduğunu da kaydeden gazete, geriye kalanların bakımının ise Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Fonu tarafından yapılmakta olduğunu anlattı.

Gazete, Rum Yönetiminin son 10 yılda Kıbrıs Türk anıtları, camileri ve mezarlıklarının bakımına toplam 6,5 milyon Euro tahsis ettiğini de ileri sürdü.

FON’UN BÜTÇESİ

Haberde, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Fonunun 2015 yılı bütçesine de ayrıntılı bir şekilde yer verildi.

Buna göre, 2015 yılında fonda 15 milyon 681 bin 025 Euro gelir, 15 milyon 093 bin 959 Euro da gider öngörülmekte olduğunu kaydeden gazete, gelirlerin 8,8 milyon Euro’sunun yıllık devlet teşviki, 2 milyon 750 bin 030 Euro’sunun kiralardan, 46 bin 800’ünün çeşitli gelirlerden, 4 milyon 084 bin 195 Euro’sunun da çeşitli projelerin yürütülmesinden gelmesinin (devletin bütçesinden Kıbrıs Türk mallarının bakımıyla ilgilenen ve saatlik çalışan işçilerin ödeneği) öngörüldüğünü kaydetti.

4 milyon 084 bin 195 Euro’luk rakamın muhasebe/hesap amaçlı olarak hem gelirlere, hem de giderlere dahil edildiğini ve sıfırlandığını yazan gazete, bundan dolayı fonun gerçek gelirinin 11 milyon 596 bin 830 Euro, gerçek giderinin de 11 milyon 009 bin 764 Euro olduğunu belirtti.

Fonun bu yıl Kıbrıs Türk yerleşim birimlerinin kanalizasyon giderleri için 1,1 milyon Euro ödeyeceğini de kaydeden gazete, Kıbrıs Türk taşınmazlarının çeşitli kanalizasyon sistemleriyle bağlanması için de 345 bin Euro ödeneceğini ifade etti.

Haberde, Kıbrıs Türk binalarının tamir ve bakımı için de 415 bin 410 Euro tahsis edilmesinin beklendiği belirtildi.