ANASTASİADİS REUTERS’E KONUŞTU

Fileleftheros gazetesi, “Üç Seviyede De Faaliyet – Müzakereleri Besleyecek Çalışma Grupları Başlıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde oluşturulan çalışma gruplarının da yavaş yavaş faaliyete geçmeye başladığını ve böylece müzakerelerin üç aşamada birden yürütüleceğini yazdı.

Gazete, Ekonomi için Çalışma Grubu’nun önceki gün müzakerecilerin ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılımıyla toplantı gerçekleştirdiğini, bugün de mülkiyet ve kültür çalışma gruplarının toplanacaklarını belirtirken böylelikle müzakerelerin liderler, müzakereciler ve çalışma grupları olmak üzere üç seviyede sürdürüleceğini vurguladı.

Çalışma gruplarının bugünkü görüşmelerinin müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in katılımıyla gerçekleştirileceğini belirten gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin dün adadan ayrılmış olması ve Pazar günü dönecek olması sebebiyle bu görüşmelere BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lise Buttenheim’in katılacağını ifade etti.

Gazete, iki çalışma grubunun, müzakereciler ve Eide’nin katılımıyla Pazartesi günü yeniden bir araya geleceklerini de belirtti.

ANASTASİADİS: “MÜZAKERELERDE İLERLEME VAR”

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde ilerleme gözlemlendiğini açıkladı.

Gazetenin haberine göre “Reuters” haber ajansına açıklamada bulunan Anastasiadis, “görüşülmekte olan bazı konularda belirli uzlaşıların olduğunu” belirterek “bu hızla devam ederek yakında önemli ilerlemeden bahsedebileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da “Reuters” ve “Wall Street Journal” gazetesi muhabirleriyle “Economist” dergisine yaptığı açıklamaları da yansıttı.

AKINCI’NIN BRÜKSEL TEMASLARI TARTIŞMA YARATTI

Gazete bir diğer haberinde ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gerek Brüksel temaslarında AB yetkileriyle görüşmesi, gerekse yaptığı açıklamaların Rum siyasi partilerinin tepkisine neden olduğunu, bu tepkilere Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos’tan yanıt geldiğini aktardı.

Habere göre Rum Vatandaşlar İttifakı Akıncı’nın temasları hakkında yaptığı açıklamada, “Akıncı’nın bu kez sadece AB’nin tüm liderleri tarafından kabul edilmekle kalmayıp, yasal bir devletin resmi yetkilisi gibi kabul edildiğini” belirtti.  

Bu açıklamalara yanıt veren Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos ise, Akıncı’nın temaslarının KKTC’nin tanınması yada düzeyinin yükseltilmesi olarak algılanmaması gerektiğini iddia ederek AB yetkilerinin geçmişte KKTC’de yaptıkları görüşmeler ve 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın 2006 yılında Brüksel’de yaptığı görüşmelere değindi.

EDEK partisi ise açıklamasında Akıncı’nın “Kıbrıs sorununun çözümünün AB’nin birincil hukuku olması gerektiği” sözlerine değinerek “Akıncı’nın bu sözlerinin normların tam uygulanması konusunda fikir birliği olduğunu açıklayan Anastasiadis’i yalanladığını” iddia etti.

EURO.KO da Kıbrıs Türk tarafının AB normlarından sapmalar istediğini savunurken Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise Akıncı’nın açıklamalarıyla Türkiye’nin değişmez tezlerini izlediğini kanıtladığını savundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Kıbrıs, İyi Örnek – M.Akıncı Brüksel’de Olumlu İzlenim Bıraktı – Mavroyannis-Nami Görüşmeleri Artık Günlük – Temaslar Tanınma Anlamına Gelmiyor” başlıkları altında aktardı.

Alithia: “Yakında Önemli İlerleme – Sahte Devletin Düzeyi Yükseltilmedi”.

Simerini: “Akıncı Çözüm İçin ‘Yanıyor’”.

Haravgi: “Akıncı Çözümün Aylar İçerisinde Mümkün Olabileceğini Söylüyor”.