“GÜVENLİK KONSEYİ’NİN KUVVETLİ GÜÇLERİ BİRŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYOR...”

MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINA “ZEMİNİN VE UZLAŞILACAK ÇÖZÜMÜN KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN EVRİMSEL FEDERASYONA DÖNÜŞECEĞİNİN AÇIKLIKLA İZAH EDİLMESİ” ŞARTI

ANASTASİADİS KONUŞMASINDA, ERTUĞ’UN DA YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİNE DEĞİNMEKTEN KAÇINDI

METİNDE OLMASINA KARŞIN KONUŞMASINDA, CUMHURBAŞKANI GÜL İÇİN “DOSTUM” KELİMESİNİ KULLANMADI

ANASTASİADİS BM GENEL KURULU KÜRSÜSÜNDE NİYETLERİNİN SİNYALİNİ VERDİ

“SİZ GELİYORSUNUZ, BEN GİDİYORUM” DEDİĞİ DAVUTOĞLU İLE EL SIKIŞTI

ANASTASİADİS NEW YORK İLE WASHINGTON ARASINDA DOĞUM GÜNÜ KUTLUYOR

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞEN ANASTASİADİS BU YIL İÇİNDE ÇİN’İ ZİYARET EDECEK

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Kıbrıs sorununda, herkesin sarsılması için elektroşok tedavisine ihtiyaç olduğunu” söyledi. BM’nin 68’inci Genel Kurulu’nda dün konuşma yapan Anastasiadis, daha sonra düzenlediği basın toplantısında Güvenlik Konseyi’nde, Kıbrıs sorununda bir şeyler yapmaya çalışan kuvvetli güçler bulunduğunu söyledi ancak ‘ağzımı kapalı tutmak istiyorum’ diyerek isim vermedi.

Simerini haberi “Elektroşokla Tedavi Gerek... Anastasiadis: Kıbrıs’ta Herkes Ancak Bu Şekilde Sarsılacak... Kuvvetli Güçler Kıbrıs Sorununda Müdahaleye Hazır” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete Amerikalı bir gazetecinin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi kendisinin de Genel Kurul kürsüsünden farklı hitapta bulunmasının iki ülkenin bir çeşit eşgüdümüne gönderme olup olmadığını sorması üzerine bunu reddetmeyen Anastasiadis’in “işbirliği yapmak, bizi başarılı bir sona götürebilecek yeni yolları nasıl açabileceğimizi bulmak için sıkı çalışıyoruz” dediğini yazdı.

Anastasiadis’in Maraş’ın Rumlara verilmesi önerisi üzerinde yoğunlaştığı BM Genel Kurulu’na hitabının “ılımlı” ve “Türkiye’ye işbirliği çağrısı” diye nitelendirilebileceğini belirten gazete iç sayfasında devam ettirdiği haberinde özetle şu detayları aktardı:

“GÜVENLİK KONSEYİ’NİN KUVVETLİ GÜÇLERİ BİRŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYOR...”

“Başkan Anastasiadis hitabının ardından basın toplantısı düzenledi ve Güvenlik Konseyi’nin kuvvetli güçlerinin sadece dinleyici kalmadığını Kıbrıs sorunu için bir şeyler yapmaya çalıştığını söyledi. Ancak ‘herhangi daha fazla açıklama yardımcı olmaz’ diyerek daha fazla uzatmadı. ‘Herkesi sarsacak bir elektroşok tedavisine ve bu sefer ciddiyiz, kendimizi tekrar etmeyeceğiz, diyalog uğruna diyaloğa girmeyeceğiz ve karşılıklı sorumluluk yükleme oyununa –ki niyetim yok ve aynısını vatandaşlarımdan da bekliyorum- girmeyeceğiz mesajı verilmesine ihtiyaç var’ ifadelerini kullandı.

Maraş’a yasal sakinlerinin yerleşmesiyle ilgili önerisinin ne zaman uygulanabileceği sorusuna karşılık Anastasiadis  ‘bana bağlı olsa, yarından itibaren’ dedi ve şunları ekledi: ‘Ancak halen müzakere prosedüründeyiz ve mesajı vermeye çalışıyoruz. Bu herkesin yararınadır, sadece Maraş’la ilgili değildir. Bütün Kıbrıslılara yardımcı olacak’ dedi.

Anastasiadis bir soru üzerine Kıbrıs doğal gaz yataklarının müzakere masasında olmadığını belirterek ‘doğal zenginlik devlete aittir ve çözümden sonra Kıbrıs’ın bütün sakinleri faydalanacak. Ancak çözümden önce ve müzakereler sırasında, müzakere edilecek konulardan biri değildir” vurgusunu yaptı.

Müzakerelere de değinen Anastasiadis ‘başlamasından önce iyi bir ön hazırlık, örneğin çerçeveyle ve müzakereleri yapacağımız zeminle ilgili ortak bir açıklama gerekiyor’ dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın olduğu gibi Anastasiadis’in de Genel Kurul’da yaptığı konuşmadaki ton farkı muhabirlerin ilgisini çekti. Amerikalı bir muhabir Anastasiadis’e iki ülke arasında bir eşgüdüm olup olmadığını sordu. Anastasiadis ‘işbirliği yapmak, bizi başarılı sona götürebilecek yeni yolları nasıl açacağımızı bulmak için sıkı çalışıyoruz’ dedi ve ülkesini, bütün sakinlerinin çıkarı için yeniden birleşmiş görmekteki kararlılığını yineledi.”

Gazete Anastasiadis’in Genel Kurul kürsüsünden yaptığı konuşmada Maraş’ın Rumlara verilmesi konusunun üzerinde özellikle durduğunu yazdı, şöyle devam etti:

“Maraş’ın iadesinin Kıbrıs halkının ümitlerini yeniden canlandıracak olma avantajının ötesinde yeni istihdam olanakları yaratıp, ülke ekonomisine büyük bir ivme katacağını, refah içerisinde bir gelecek paylaştıklarında ortaya çıkacak menfaatlerle ilgili duyarlılığa daha da yaklaşacağından, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında karşılıklı güven de inşa edeceğini kaydetti. Bunun paralelinde bu tamamlayıcı önerinin, müzakere prosedürü açısından, çözüm perspektifine ivme kazandıracağını da söyledi.

MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINA “ZEMİNİN VE UZLAŞILACAK ÇÖZÜMÜN KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN EVRİMSEL FEDERASYONA DÖNÜŞECEĞİNİN AÇIKLIKLA İZAH EDİLMESİ” ŞARTI

‘Bu maksatla, müzakere prosedürünün yeniden başlamasından önce zeminin ve ulaşılacak çözümün BM’nin ilgili kararlarına, Doruk Anlaşmaları’na uygun olacağı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin evrimleşerek; tek birleşik uluslar arası temsiliyeti, tek birleşik egemenliği ve tek birleşik vatandaşlığı olan iki bölgeli iki toplumlu federal devlete dönüşeceğinin açıklıkla izah edilmesini temel görüyorum’ dedi.

Çözümün, AB üye-devleti sıfatımızı içermesi ve AB’nin ilke ve değerlerini içine alması gerektiğini anlatan Anastasiadis bunun, BM’nin iyi niyet misyonunu tamamlayacak olan AB’nin müzakere prosedüründeki rolünün güçlendirilmesiyle olacağını söyledi.

Nikos Anastasiadis Genel Kurul’a son günlerde cereyan eden gelişmeleri de anlattı. ‘Vatanımın yeniden birleşmesi samimi vizyonuna sahip bir lider olarak Türkiye’yi ve Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızı bir kez daha, aynı ısrarı ve kararlılığı göstermeye ve yeniden birleşmiş barışçıl, güvenli ve refah bir vatan çabasında ortağımız olmaya çağırıyorum’ dedi.

Türk Cumhurbaşkanı’nın ilgili ifadelerine cevaben, Kıbrıslı Rumların 2004’teki oy doğrultusunun, Türkiye’ye mazeret olmadığı izahında bulunarak Ankara’nın, Kıbrıslı Rum müzakereciyle görüşme önerisine olumlu yanıt verme kararını kutladı. Anastasiadis ‘Bu olumlu yanıtı pratik ve özlü adımlar izleyeceğini ve çözüme ulaşılmasına etkin katkı koyacak iyi niyetli yapıcı tavrımızın benimseneceğini umuyor ve bekliyorum’ vurgusunu yaptı. Prosedüre, yalnız iki toplumun değil müdahil tarafların da kârlı çıkacağı bir durum yaratacak cesur tedbirlerle ivme kazandırılabileceği izahında bulundu.

Anastasiadis Genel Kurul’a ülkemizin karışık bölgemizde oynadığı istikrar sağlama rolünü de anlattı. Ülkemizin terör ve kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadele ve insani yardım gibi birçok alanda katkı sağlayabileceğini belirterek şunları söyledi:

‘Hükümetimin birinci önceliği, yapıcı bir bölgesel rol ile Kıbrıs’ta barışın ve istikrarın korunmasıdır. Hem anlayış hem de faaliyet açısından Avrupa ile Kuzey Afrika, Uzak ve Orta Doğu arasında bağlantı halkası ve güvenilir olduğumuzu da güvenli bir sığınak olduğuna gerçekten inanan itibarlı ve istikrarlı bir ülke olduğumuzu gösterdik. Dahası, insani yardım gerektirecek bir durumda herhangi bir uluslar arası çağrıya etkin şekilde katkı koyacağımızı da beyan ediyoruz.’

Kıbrıs’ın enerji alanında aldığı inisiyatiflere de değinen Anastasiadis Levantin havzasındaki çok şey vaat eden hidrokarbon araştırmalarının bölgedeki bütün ülkelerin hem ikili hem de bölgesel düzeyde birlikte sıkı çalışmalarını gerektirdiğine vurgu yaptı. Kıbrıs’ın, komşu ülkelerin hidrokarbon üretimine yaklaştırmak için başrol aldığına da işaret eden Anastasiadis ‘Enerji bir çatışma kaynağı olmamalı, çatışmaların çözülmesi ve bölgenin bütünleşmesi için katalizör olmalı’ dedi.”

ANASTASİADİS BM GENEL KURULU KÜRSÜSÜNDE NİYETLERİNİN SİNYALİNİ VERDİ

Öte yandan Fileleftheros haberi “Maraş, Müzakerelerin Zemini ve Gaz Ön Hatta... Başkan Anatasiadis BM Genel Kurulu Kürsüsünde Niyetlerinin Sinyalini Verdi... Doğal Gazı Kıbrıs Sorunundan Uzak Tuttu, Ankara’ya Mesaj Gönderdi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Maraş önerisini ve hidrokarbonlar konusunu Kıbrıs sorununa bağlamadan, bölge için önemine vurgu yaparak anlattığını yazan gazete “milli davada” (Kıbrıs sorunu) yeni bir prosedürün özelliklerini ve müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde de niyetlerini ortaya koyduğunu yazdı.

Gazete Anastasiadis’in konuşmasının satır başlarını okurlarına şöyle aktardı:

“1-Müzakerelerin yeniden başlaması için kabul edilmesi şart olan, müzakerelerin zeminini belirledi. Müzakere prosedürü başlamadan önce ‘zeminin ve elde edilecek çözümün BM karlarına, Doruk Anlaşmaları’na ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek üniter uluslar arası temsiliyeti, tek üniter egemenliği ve tek üniter vatandaşlığı olacak iki bölgeli iki toplumlu federasyona evrimleşerek dönüşeceğinin açıklıkla izah edilmesi gerektiğini’ kaydetti. AB’nin müzakere prosedüründeki rolünün yükseltilmesi aracılığıyla çözümün AB üyesi devlet sıfatımızı içermesi, ilke ve değerlerini içine alması gerektiğine işaret etti.

2- Türkiye ve Yunanistan arasında, iki toplumun müzakerecileriyle temaslar konusunda varılan anlaşmaya değinirken Ankara’nın, önerisine verdiği olumlu cevabı, pratik ve özlü adımlar izlemesi gerektiğini söyledi.

3-Maraş’la ilgili olarak, Kıbrıs halkının, ümidinin canlanması avantajının ötesinde, 39 yıldır kapalı duran kentin yeniden tesis edilmesinin kaçınılmaz olarak, geniş ölçekte yeni istihdam olanakları yaratacağını ve ülke ekonomisine büyük bir ivme katacağını, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında yeniden güven inşa edilmesine katkı sağlayacağını söyledi. Maraş önerisinin müzakere prosedürüne tamamlayıcı olduğunun ve her iki toplumun da çıkarına olacağının altını çizdi.

4- Doğal gaz konusu ile Kıbrıs sorunu arasında herhangi bir bağlantı kurmaktan kaçındı, bölge için faydaları üzerinde durdu. Levantin havzasında hidrokarbon bulunmasının bölgedeki bütün ülkelerin hem ikili hem bölgesel düzeyde birlikte çalışmasını gerektirdiğini kaydederek, muhtemelen Türkiye’ye de, çözüm sonrası dönemde işbirliği mesajı verdi.”

“SİZ GELİYORSUNUZ, BEN GİDİYORUM” DEDİĞİ DAVUTOĞLU İLE EL SIKIŞTI

Gazete BM Genel Kurulu çerçevesinde Anastasiadis’le ilgili yaşanan bazı perde gerisi gelişmeleri de okurlarına aktardı. Türkiye’nin 1974’ten beridir Rum Yönetimi Başkanı’nın hitabı sırasında Genel Kurul salonunu terk ettiğini, aynı şeyi dün de yaptığını yazan gazete “Davutoğlu, Başkan Anastasiadis konuşmasını tamamlayıp çıktıktan sonra girdi. Anastasiadis kendisine ‘siz geliyorsunuz, ben gidiyorum’ dedi ve hararetle el sıkıştılar” ifadesini kullandı.

ANASTASİADİS NEW YORK İLE WASHINGTON ARASINDA DOĞUM GÜNÜ KUTLUYOR

Fileleftheros 27 Eylül 1946’da doğan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bu yıl doğum gününü New York ile Washington arasında kutlayacağını yazdı.

Anastasiadis’in, BM Genel Kurulu’na hitabının ardından dün gece New York’tan ayrıldığını ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le bugün görüşeceği Washington’a geçtiğini kaydeden gazete Beyaz Saray’da gerçekleşecek ve yaklaşık bir saat sürecek görüşmenin New York saatiyle 10.00’da (KSİ 17.00) planlandığını kaydetti. Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Biden’le görüşmesinin ardından ABD’li Rumlara hitap etmek üzere New York’a geri döneceği de belirtildi.

Politis haberi “Maraş Aracılığıyla Çözüm... Başkan Anastasiadis BM’deki Konuşmasında Kabaca Bir Çözümün Faydalarını Anlattı... Türkiye’ye İşbirliği ve Özlü Adımlar Atma Çağrısı... Kıbrıs Enerji Konusunda İstikrar ve İşbirliği Merkezi Olabilir” başlık ve spotlarıyla verdi.

ANASTASİADİS KONUŞMASINDA, ERTUĞ’UN DA YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİNE DEĞİNMEKTEN KAÇINDI

Gazete Anastasiadis’in konuşması sırasında, Davutoğlu ve Venizelos arasında varılan mutabakatı anlatırken sadece Rum müzakerecinin Türkiye’yle görüşecek olmasına değindiğine dikkat çekerek, gözlemini okurlarına şöyle aktardı:

“Anastasiadis’in, Venizelos-Davutoğlu anlaşmasıyla ilgili ifadelerinde Kıbrıslı Türk müzakereci Osman Ertuğ’un da Yunan Dışişleri Bakanı ile görüşeceğine değinmekten kaçınması önemli görülmeli. Edindiğimiz bilgilere göre, çünkü söz konusu görüşme bir defadan fazla olmayacağından hükümet tarafından küçümseniyor ve müzakerelere özlü bir katkı sağlaması beklenmiyor görünüyor.

METİNDE OLMASINA KARŞIN KONUŞMASINDA, CUMHURBAŞKANI GÜL İÇİN “DOSTUM” KELİMESİNİ KULLANMADI

Aynı şekilde, medyaya gönderilen ilk konuşma metninde ‘Dostum Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 2004’le ilgili ifadesi’ cümlesindeki ‘dostum’ kelimesinin; RİK’ canlı yayını sırasında altyazı olarak kullanılmış olmasına karşın,  konuşma sırasında ifade edilmemesi de aynı şekilde dikkat çekicidir.”

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞEN ANASTASİADİS BU YIL İÇİNDE ÇİN’İ ZİYARET EDECEK

Yine Fileleftheros Anastasiadis’in dün BM’de, Çin delegasyon başkanı, Çin Dışişleri Bakanı K. WangYi ile görüştüğünü haber verdi.

Gazete görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığı ve ekonomik işbirliği, özellikle de Güney Kıbrıs’a Çin yatırımları üzerinde durulduğuna işaret etti. Çin’in BM Güvenlik Konseyi daimi üye sıfatı nedeniyle Anastasiadis’in Çinli Bakan’a Kıbrıs sorunuyla ilgili “bilgi” verdiğini ve Maraş’la ilgili önerisini de anlattı ve önerinin “başlayacak olan yeni diyaloğa katabileceği dinamiğin önemine” dikkat çektiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, doğum gününü kutlayan WangYi’nin 2013 içerisinde Çin’i ziyaret etmesi teklifini de kabul etti.

Alithia da manşetten verdiği haberine “BM’de Etkileyici Konuşma... Çözüme Hazır” başlığını attı ve Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın yaşamakta olduğu ekonomik zorluklara karşın “Kıbrıs sorununa yaşayabilir ve sürekli bir çözüm bulmak için kararlılıkla ve yorulmadan çalışacağı” mesajını verdiğini yazdı.