“Kıbrıs, Özel Garantiler Olmaksızın Çağdaş Bir Devlet Olmalı”

Politis gazetesi ve diğer gazetelere göre, Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, bu açıklamayı Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptı.

Gazetecilerin, garantiler konusundaki sorusu üzerine Osadchiy, Kıbrıs sorununa ilişkin çözümün müzakere masasında, her şeyden önce iç konulara ilişkin olarak Kıbrıslıların kendisinden bulunması gerektiğini ifade etti.

Osadchiy “biz, Kıbrıs’ın, özel garantilere sahip olmayan diğer ülkeler gibi olmasını isterdik. Eğer garantiler varsa, uluslararası örgütlerin garantilerine sahiptirler. Bunun, Kıbrıs için çok doğal olduğunu sanıyorum” ifadesini kullandı.

Rum Yönetimi’nin ne karar verirse destekleyeceklerini ifade eden Osadchiy, Güney Kıbrıs’ın bu konudaki görüşünün daha modernize olması gerekeceğini de belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında, Osadchiy ile Kıbrıs sorununu ele aldıklarını ve parti olarak, Türk tarafının son zamanlarda kamuoyu önünde ortaya koyduğu, garantiler, mülkiyet ve AB normlarının uygulanmasına ilişkin uzlaşmaz tezlerine  yönelik endişelerini de dile getirdiklerini söyledi. 

Lillikas, İttifak olarak, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nde  artık garantilerin olmasını kabul etmediklerini de belirtti.