“BRÜKSEL İSTİŞAREDE BULUNMADAN RUSYA ALEYHİNDE YENİ YAPTIRIMLARA KARAR VERDİ”

 Brüksel’in istişarede bulunmadan Rusya aleyhinde yeni yaptırımlara karar verdiği, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın da AB’yi protesto ettikleri haber verildi.

Simerini gazetesi yukarıdaki başlıklarla manşetten yayımladığı haberinde, Rum Yönetimi’nin, Rusya’ya ilişkin AB devlet başkanları tarafından yayımlanan açıklamanın üslubuyla ilgili anlaşmazlığını ve yorumlarını ifade etmeye fırsat bulamamasının ardından; Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ofisi tarafından izlenen yöntem hakkında ciddi itirazlarda bulunduğunu haber verdi.

Gazete, Rum Yönetimi’nin, Rusya aleyhinde yeni yaptırımlara zemin hazırlamakta olan ve AB devlet başkanları tarafından yayımlanmış olan açıklamadan, kendi görüşünü ayrı tuttuğunu da yazdı.

Rum Yönetimi’nin, kendi tutumunu yapılan açıklamadan ayrı tutmak için diplomatik bir yol seçtiğini yazan gazete, hazırlanmış olan açıklamaya yanıt vermek için Güney Kıbrıs’a yalnızca 3 saatlik bir süre tanındığını belirtti.

Gazete, Rum Yönetimi’nin, AB’nin izlemeyi seçtiği ve hiçbir tepki olanağına imkân tanımayan yönteme, şiddetle karşı çıktığını da ifade etti.

Gazete, “diplomatik kaynaklara” dayanarak, Donald Tusk’ın ofisinin, 28 AB üye devletinin diplomatik büro şefleriyle haberleştiğini, kendilerine açıklamanın yayımlanması niyetini bildirdiğini ve yorum yapmaları için de kendilerine 3 saatlik süre tanıdığını izah etti.

Açıklamanın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in uçakta olduğu sırada gönderildiğini ve Güney Kıbrıs’a varışının hemen ardından konu hakkında bilgilendirildiğini belirten gazete, Anastasiadis’in diplomatik büro şefi Nikos Hristodulidis’in, Donald Tusk’a mektup göndererek hemen tepki gösterdiğini kaydetti.

Hristodulidis’in Tusk’a gönderdiği mektubu, muhataplarına da bildirdiğini yazan gazete, Hristodulidis’in mektupta Rum Yönetimi’nin gerek alışılmışın dışında izlenen yöntem, gerek bu kadar ciddi bir konuda görüş belirtilmemesinin sonucuna ilişkin endişelerini ifade ettiğini aktardı.

Yunanistan’ın ise kendi açısından, izlenen yöntemden söz ettiğini ve aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu bazı üye devletlerin açıklamayla ilgili yorumlarının göz önüne alınmadığından yakındığını ileten gazete, Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın, AB tarafından Moskova aleyhinde daha fazla kısıtlayıcı önlem gözden geçirilmesi görüşünü benimsemediklerinin açık olduğunu ekledi.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos ise açıklamasında, Rum Yönetimi’nin siyasi girişimde bulunduğunu teyit etti ve Rum kesiminin bu kez izlenen yöntemle ilgili hoşnutsuzluğunu, Avrupa Konseyi’nin açıklamasının yayımlanmasından önce, yazılı olarak ifade ettiğini sözlerine ekledi.