Kayıp yakınlarının, her iki toplumdan binlerce insanın yaşadığı insanlık dramına gecikmeden son verilmesine yardımcı olmaları için, bu sürece müdahil olan tüm taraflara çağrı yaptığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, “Tüm Kıbrıs Kayıp ve Beyan Edilmemiş Esirlerin Yakınları Örgütü”, 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, “yıllanmış kayıplar sorununun mağduru olmaya devam eden Kıbrıs’ın, hala daha kanamakta olan yaralarını sarmaya çalıştığını” ve çabaların ana ekseninin, BM himayesindeki Kayıp Şahıslar Komitesi olduğunu kaydetti.

Habere göre örgüt, komitenin çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine vurgu yaparken, çalışmaların hızlanmamasında samimi işbirliği eksikliğinin rol oynadığını ve meselenin çözülmesi için niyet gösterilmediğini ileri sürdü.

Gazete, KS EDEK’in de gün dolayısıyla mesaj yayımladığını ve mesajında, kayıp yakınlarının 40-50 yıldır yaşadığı trajediye son verilmesi gerektiğinin altını çizdiğini yazdı.

Habere göre KS EDEK, “Türk tarafının samimiyet içerisinde işbirliği oluşturması ve bu trajediye son verilmesi için ‘engelleri’ kaldırması” gerektiğini belirtti.

KS EDEK ayrıca, Türkiye’nin askeri arşivlerini açmasının ve askeri bölgelerde kazı izni vermesinin zamanının geldiğini savundu.