“MÜZAKERELERDE İLERLEME SAĞLANDI”

Alithia gazetesinin haberine göre Kasulidis, “liderlerin Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri bütün görüşmelerde ilerleme sağlandığını ve geçmişte hiç müzakerelerin bu şekilde ilerlediğine tanık olmadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yüzde 62’lik oy oranının, “Kıbrıslı Türklerin, başkalarına bağımlı olmak yerine, Kıbrıslılık ruhu içerisinde, Kıbrıs’ın menfaatleri için Rumlarla işbirliğinde bulunmaya istekli oldukları mesajını vermekte olduğunu” savunan Kasulidis, “çözümün Kıbrıs’ta askeri bir varlığı öngöremeyeceğini” ifade etti.

Sözlerinin devamında “eğer bu adada Türk ve Yunan askerlerine ihtiyaç duyuyorsak, hangi çözümden bahsediyoruz” ifadelerini kullanan Kasulidis, iki tarafın da, bütün Kıbrıslıların Kıbrıs’ın menfaati için çalışacağı, tam anlamıyla bağımsız bir devlet seçmeleri gerektiğini ifade etti.

“AB’nin Doğu’daki üyesi olarak, Kıbrıs’ın tam anlamıyla bağımsız bir dış politikaya ihtiyacı olduğunu” ifade eden Kasulidis, devamla, “şu ana kadar Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere bazı görüşler dikte etmeyi arzuladığını gösteren bilgiler olmadığını” da söyledi ve “Ankara’nın kamuoyunda müzakereleri cesaretlendirmesine” atıfta bulundu.

Gazeteye göre, “Türkiye için kritik konular olan toprak ve güvenlik garantileri gibi konuların ise henüz tamamlanmadığını” dile getiren Kasulidis, Türkiye’nin niyetlerini henüz açıklamadığını ifade etti.

Gazeteye göre Kasulidis, “Bu iki konuyu henüz görüşmedik. Çözümle ilgilendiklerini söylüyorlar. Şu an söylenen sözlere faaliyetlerin eşlik etmesinin zamanıdır” ifadelerini de kullandı.

“Kamuoyu açısından zor konular bulunduğunu da” dile getiren Kasulidis, “ancak koşulların Annan Planı dönemine kıyasla daha iyi olduğunu, çünkü çözümün bu kez bizzat adanın içinden geleceğini” ifade etti.

Kasulidis, “liderler tarafından üzerinde mutabakata varılmayan hiçbir şeyin, bu kez halkın karşısına getirilmeyeceğini” de söyledi.

Gazeteye göre, kaybedecek zaman olmadığını belirten Kasulidis, “müzakerelerin aylar içinde sonuçlanabileceğini gördüğünü” ifade etti.

Gazeteye göre Kasulidis son olarak “insanlar bana, müzakerelerin aylar içinde sonuçlanabileceğini görüyorum dediğimde, ne kastettiğimi soruyorlar. Ben bunun 15 ay olabileceği görüşündeyim… Ancak burada yıllardan değil, aylardan bahsediyoruz” dedi.

Politis gazetesi ise “İlk Defa Bu Kadar İyi… Kasulidis Müzakerelerle İlgili İyimser” başlıklı haberinde, Kasulidis’in müzakerelerin gelişimi konusunda, oldukça iyimser göründüğünü yazdı.

Haber, Simerini gazetesinde “Kıbrıslılık Ruhu”, Haravgi gazetesinde ise “Müzakerelerin Aylar İçinde Sonuçlanacağını Görüyorum” başlıklarıyla yer aldı.