İngiltere’nin, Kıbrıs’ta İngiliz Üsleri Mahkemesi’nde yargılanan ve İngiltere’ye götürülen mahkumun adaya geri getirilmesi yönünde Güney Kıbrıs’ın yaptığı girişimlere yanıt vermediği ve işbirliği yapmayı reddettiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Sömürge Yasasıyla Mahkumu Kaçırdılar” başlığıyla ön sayfan verdiği haberinde, Kıbrıslı Rum mahkumun, sağlık sebepleri dolayısıyla İngiliz Üsleri içerisinde artık hastane olmadığı için tedavi edilmesi gerekçesiyle rızası olmadan İngiltere’ye götürüldüğünü yazdı.

Güney Kıbrıs’ın, yaklaşık bir buçuk aydır İngiltere’de tutulan mahkumun adaya getirilmesi için diplomatik yollarla, İngiliz yetkili makamları nezdinde her gün girişimlerde bulunduğunu kaydeden gazete, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın talepleri karşısındaki kayıtsızlığının Güney Lefkoşa’yı rahatsız ettiğini belirtti.

Gazete Rum Hükümetine göre konunun öncelikle siyasi olduğunu ve İngilizlerin, mahkumu İngiltere’ye götürmek için 1884’ün bir sömürge yasasına atıfta bulunduğuna işaret edildiğini aktardı.

Mahkumun ailesinin İngiliz Üslerine karşı yasal yollara başvurduğunu da kaydeden gazete, İngiliz Üslerinin ise mahkumun tedavisi tamamlandığında adaya geri getirileceğini savunduğunu belirtti.