IMF Heyeti Ada’da

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, Kıbrıs sorununun çözümünün maliyeti ve sürdürülebilirliğiyle ilgili inceleme hazırlığı için birkaç günden beridir Ada’da bulunduğu ileri sürüldü.

Haravgi gazetesi “IMF Heyeti Çözüm İçin Kıbrıs’ta-Kıbrıs Sorununun Çözümünün Maliyeti ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme Hazırlıyor” başlıklı haberine göre, Rum Başkanlığı’ndan bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, IMF heyetinin, Güney Kıbrıs ekonomisinin destek programında dahil olan bir başka IMF grubuyla alakalı olmadığını ifade etti.

IMF heyetinin, Güney Kıbrıs’ın davetinin ardından, özellikle Kıbrıs sorununun çözüm parametrelerine ilişkin inceleme hazırlığı için geldiğini yazan gazete, yine kaynaklara dayanarak, IMF’ye sunulan görev yetkilerinin “a) Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çerçevesinde makroekonomi konusunda inceleme yapılması b) KKTC ve Güney Kıbrıs bütçelerinin analizi c) ekonomi alanında stratejilerin ve koşulların belirlenmesi d) başka istatistik olguların analizi” şeklinde olduğunu belirtti.

IMF’nin müdahil olması kararının, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin bu şekilde kolaylaşacağını düşünen Hükümet tarafından alındığını belirten gazete ancak gerek Kıbrıs Türk gerekse Kıbrıs Rum tarafında yoğun endişelerin ve düşüncelerin bulunduğunu yazdı.

Gazete siyasi analizörlerle iletişime geçerek IMF’nin müdahil olması konusunu yorumlamalarını istediğini belirtti.

Habere göre siyasi analizörler, Kıbrıs sorununun siyasi bir sorun olduğunu, IMF politikaları temelinde, çözümün finanse edilmesi mantığına girilmemesi gerektiği yönünde görüş ortaya koydular.

IMF’nin Güney Kıbrıs’ın destek programına dahil olması tecrübesine bağlı olarak benzer endişelerin Kıbrıs Türk tarafında da bulunduğunu yazan gazete çözüm perspektifini destekleyen AKEL’in, çözümün, memorandum mantığıyla finanse edilmesine karşı olduğunu kamuoyu önünde açıkladığını da belirtti.

IMF heyetinin, ilk temaslarını her iki taraftaki Ekonomi-Maliye Bakanlıkları yetkilileriyle gerçekleştirdiğini de belirten gazete şu ana kadar olan temasları bilen bir kaynağa dayanarak IMF uzmanlarının görüşlerinin iki devletin ekonomisinin (çözümden sonra) aralarında rekabet edilebilirlik olmaması gerektiği yönünde olduğunu yazdı.

Habere göre IMF uzmanları, böylesi bir durumda ciddi sorunların ortaya çıkacağı görüşünde. IMF uzmanları ayrıca, vergi politikası, kalkınmaya ilişkin strateji, finans sektörünün gözetimi gibi bir dizi konuda ortak politikanın olması gerektiğini düşünmekte.