HRİSTODULİDİS SPEHAR İLE MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI PERSPEKTİFİNİ ELE ALDI

ABD’de temaslarda bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, New York’ta bir araya geldiği BM'nin Avrupa Konuları Sorumlusu Elizabeth Spehar ile müzakerelerin yeniden başlaması perspektifini ele aldığı belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Hristodulidis’in temaslarının ayrıntılarına yer verdi.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis,  yaptığı açıklamada BM'nin Avrupa Konuları Sorumlusu Elizabeth Spehar ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs sorunu ile müzakerelerin yeniden başlaması perspektifini ele aldıklarını ifade etti.

Hristodulidis, müzakerelerin askıya alınmasından önce o dönemde var olan koşulların yaratılması temennisinde bulunurken bunun ilk hedef olduğunu, geriye, bunu pratikte görmelerinin kaldığını belirtti.  

Hristodulidis “olumlu öngörüler var ancak bunları görmeyi bekliyoruz. İkinci olarak eğer diyalog yeniden başlarsa, nasıl ilerleyeceğimizi göreceğiz. Her şey müzakere masasına sunulacak olan önerilerden değerlendirilecek ve bu da ilerleme olup olmadığı konusunda temel kriter olacak” ifadesini kullandı.

Gazete Hristodulidis’in, Spehar görüşmesinden önce ise, Amerikan Yahudi Komitesi Yürütme Müdürü David Haris ile bir araya gelerek Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs-İsrail ilişkileri ile enerji konularını ele aldığını yazdı.

Fileleftheros gazetesine göre Hristodulidis, Amerikan başkentindeki temaslarının (Fileleftheros gazetesi tarafından) sorulması üzerine, Anastasiadis’in Moskova ziyaretinin ardından yaratılan konunun sona erdiğini, kısa zamanda ikili konularda somut gelişmelerin beklendiğini ifade etti. 

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum diplomatlar ve diğer unsurlarla birlikte Amerika Başpiskoposluğunu ziyaret etti ve burada Amerika Başpiskoposu Dimitrios ile görüştü.

Amerikan Başpiskoposu Dimitrios görüşmeyi yapıcı olarak nitelendirirken, hükümet sözcüsü gibi kişilerin ziyaretinden ve onlarla yaptıkları görüşmelerden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Dimitrios açıklamasında ayrıca Rum Hükümeti’ne, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için sarf ettiği çabalar için başarılar diledi.

Hritodulidis ise açıklamasında Dimitrios ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken ortak ilgi alanına giren yeteri kadar konuyu da ele aldıklarını ifade etti.

“ANAHTAR ANKARA’DA”

Öte yandan Alithia gazetesi “Erdoğan Anahtarı Tutuyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, Mayıs ayının ilk on günü içerisinde başlaması için her şeyin hazır olduğunu, geriye sadece Barbaros gemsinin Gazimağusa Limanı’ndan ayrılması, Ankara’nın NAVTEX’i yenilememesinin kaldığını savundu.

Gazete, Amerikalıların, Kıbrıs Rum tarafının görüşleriyle hemfikir olduğunu ayrıca Türkiye’nin olumlu adımlar atacağı yönünde teyitte bulunduğunu belirtti.

Gazete ayrıca, “uluslararası unsurun, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile direkt olarak Kıbrıs sorununa ilişkin olarak konuşmamasına karşın, Türkiye hükümetinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu gibi üst düzey yetkililerinin, her şeyin sorunsuz devam edeceğinden emin olmak için Erdoğan’ın niyetlerini ve hareketlerini beklediğini” savundu.