Lefkoşa, 30 Nisan 16 : Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakereler çerçevesinde gerçekleştirdikleri son iki görüşmede, Kıbrıs sorununun 2016 yılı içerisinde çözümlenmesine ilişkin hedefi yeniden teyit ettiği belirtildi.

Kathimerini gazetesi “Karşılıklı Taahhütlerle Hedef 2016 Yılı İçerisinde Çözüm” başlıklı haberinde, karşılıklı taahhütlerle birlikte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM himayesinde devam eden müzakereler çerçevesindeki son iki görüşmede (19 ve 25 Nisan), Kıbrıs sorununun bu yıl içerisinde çözümlenmesi hedefini yeniden teyit etmeyi ileri götürdüklerini yazdı.

Gazete liderler arasında gerçekleştirilen ve uzun süren görüşmelerin önemli bir bölümünde, liderler arasında baş başa görüşme gerçekleştirildiğini ve bunun, yönetim, mülkiyet, ekonomi ve AB konularına yayıldığını belirtti.

İki liderin, yıl içerisinde çözüm sağlanmasına ilişkin teyitlerine, daha önce sonuca vardıkları siyasi anlaşmaların da eşlik ettiğini belirten gazete örneğin, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, arzu edilen çözümün, dört temel özgürlüğün hayata geçirilmesini garanti altına alması şeklinde aralarında vardıkları anlaşmayı yinelediğini yazdı.

Gazete, iki tarafın, daha önce uzlaşmaya vardığı 4:1 şeklindeki nüfus oranı konusunu da yinelediğini, bunun da, Ankara’nın, 25 bin-26 bin TC kökenli vatandaşın daha vatandaş yapılması talebinden vazgeçmesine dayandığını belirtti.

Gazete, Kıbrıslı Türk kaynaklarına dayanarak bu talepten vazgeçilmesinin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, kısa bir süre önce TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da yaptığı görüşmenin bir sonucu olduğunu, Akıncı’nın, TC Cumhurbaşkanı’ndan, görüşmelerin çökmesi sorumluluğunun kendisine yükleneceği faaliyetlerden kaçınılmasını talep ettiğini yazdı.

Yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunan gazete, Ankara’nın müzakere masasında bundan vazgeçmesine, Kıbrıs Rum tarafının enerji alanındaki faaliyetlerinden ve özellikle sondaj faaliyetlerinden kaçınmasına yönelik isteminin de eşlik ettiğini savundu.  

“ABD: 2016 YILINDA ÇÖZÜME İLİŞKİN İYİ OLASILIKLAR”

Kathimerini gazetesi, “ABD: 2016 yılında çözüme ilişkin iyi olasılıklar” başlığıyla verdiği haberinde, liderler ve müzakereciler arasında birkaç aydan beridir var olan iyi ortamın, Kıbrıs sorununun 2016 yılında, yani sekiz ay içerisinde çözümleneceği temennisini yoğunlaştırdığını yazdı.

Gazete Washington’da, Kıbrıs sorunu ile meşgul olan kişilerin, Kıbrıs sorununun çözüm olasılıklarının,-daha sonra değil ama- yılsonuna kadar daha iyi olduğuna inandığını da belirtti.

Habere göre Washington, Kıbrıs sorununun yıl içerisinde olumlu sonuçlanmasına ilişkin bazı argümanlar ortaya koyuyor. Bu argümanlar arasında Doğu Akdeniz bölgesinde hakim olan belirsizlik, Türkiye’nin rolü ve 19 Ocak 2017’den sonra,  Kıbrıs sorununu iyi bilen Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Beyaz Saray’da olmamasının bulunduğunu yazan gazete, Amerikalı yetkililerin Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarının da iyimserlik yaydığını bunun, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın gelişiyle de ortaya çıktığını belirtti.

“İLK GÜNDEN İTİBAREN MARAŞ, ARA BÖLGE VE 200 BİN ASKER”

Politis gazetesi “İlk günden itibaren Maraş, ara bölge ve 200 bin asker” başlığıyla verdiği haberinde, Kıbrıs sorununda anlaşmaya varıldığı sürece, Türkiye’nin, ilk günden itibaren, anlaşmanın önemli parametrelerini hayata geçirmeye hazır göründüğünü yazdı.

Gazete kendi elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri Türk yetkililerle görüşen yabancı diplomatların, Güney Kıbrıs’a, “Ankara’nın, iki toplum arasındaki anlaşma durumunda, somut faaliyetlerin gerekliliğine rıza göstereceğinin görüldüğü” şeklindeki olumlu mesajları taşıdığını belirtti.

Habere göre Türkiye’nin, çözümün uygulanmasıyla ileriye götüreceği faaliyetler “kapalı Maraş bölgesinin derhal iade edilmesi, ara bölgenin Kıbrıs Rum tarafına derhal iade edilmesi, askerin 20 bin azalması” şeklinde sıralanıyor. 

Haberde, askerin tam çekilmesi konusunun ise açık olduğu, bunun, güvenlik ve garantiler başlığı çerçevesinde ele alınacağı belirtildi.

Türkiye’nin bu niyetini Güney Kıbrıs’a taşıyan diplomatların, Türkiye’nin, Anastasiadis’in müzakere masasında istediklerine olumlu tavır sergileyeceğinin görüldüğünün vurguladığını belirten gazete, Anastasiadis’in, gerek Kıbrıs içinde gerekse Kıbrıs dışındaki muhataplarına, Kıbrıs Rum tarafının, çözümün ilk gününden itibaren, Kıbrıs Türk tarafıyla paralel kazanca sahip olması gerektiğini dile getirdiğini de anımsattı.

Habere göre Anastasiadis, nüfus taşınmasının gerekli olmamasına bağlı olarak Maraş ve ara bölgenin derhal iade edilmesinin kolay olduğu ve buna paralel olarak Maraş’ın iadesinin, kamuoyu tarafından çözümün kabul edilmesi için psikolojik desteği sağlayacağı şeklindeki argümanını ortaya koyuyor.

(FK/GÜL)