Hasikos: “Türk mallarının sahibi olmadığınızı anlamanız lazım”

Rum kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, dün meclis denetleme kurulunda konuyla ilgili bir açıklama yapan Hasikos Kıbrıslı Türklere ait malların kötü yönetildiğini ve buna bir son verilmesi gerektiği yönünde Kıbrıslı Rum makamlara çağrı yaptı.

Hasikos ayrıca Kıbrıs Türk mallarının kulam hakkına sahip olan Kıbrıslı Rum göçmenlerin bu hakkı istismar ettiğini belirterek bu durumun bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.

“Bu duruma bir son vermeliyiz. İnsanlar bunlar kendi mallarıymış gibi davranıyor ve ticari amaçlar güderek, herhangi bir yasal hakları olmamasına rağmen bu mallardan gelir elde ediyorlar. Bazı durumlarda göçmen olmayanlara, bu mallar devrediliyor. Bütün bu yanlış uygulamalara derhal son verilmesi gerekir” şeklinde konuşan Hasikos Kıbrıslı Türklere ait malları geçici kullanım haklarını, 1974’de Kuzey’deki evlerini terk etmek zorunda kalıp göçmen olan vatandaşların mağduriyetini gidermek için verildiğini söyledi.

Hasikos bugün Kıbrıslı Türklere ait malları kullanan bazı kişilerin göçmen olmadığını, bazılarının ise Kuzey’de bıraktıkları malların değerinin çok üzerinde malları kullandıklarının tespit edildiğini söyleyerek Bakanlığın bu malların yeniden dağıtımını yapacağını ve ekonomik kriz olduğu bir dönemde bunun adilce yapılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Rum Bakan ayrıca, bu malların kira bedellerinin de ödemelerinde aksaklıklar olduğunu ve bu malları kullananların devlete olan borcunun 6.2 milyon Euro’ya ulaştığını söyleyerek “Bu parayı toplamaya çalışıyoruz. Borcu olanlara ulaşıp onlara ödeme kolaylığı yapabileceğimizi aktarıyoruz” dedi.

Denetleme Kurulu’nun, kayıtlı olmayan kimlik numaralarıyla mal sahibi gibi görünenlerin durumunu sormasına karşılık ise Hasikos bu tür durumda olanların toplam sayısının 300.000 olduğunu, bunlardan 60’ının ise Kıbrıslı Türk olduğunu söyledi.

“ Tapu dairesinin yıllar önce, birçok kişinin henüz kimlik kardı almadığı zamanlarda yaptığı bir uygulama sonucu oluşan bu durumda kayıtlar için herkese bir numara verilmişti, kayıtsız görünen numaraların nedeni o” dedi.

Hasikos bu kişilerin daha sonra kayıt yaptırdıklarını ama tapu kayıtlarında eski numaraların kaldığını söyleyerek, bulunmayan kimlik numaralarının ise ya Kilise ya da diğer Vakıflar adına kaydının yapıldığını söyledi.