EDEK: “BÜYÜK BRİTANYA’NIN KIBRIS’A KARŞI DÜŞMANCA TAVRINDA YENİ BİR GELİŞME”

EKOLOGLAR: “BU ZAT CEZAEVİ AVLUSUNDAKİ MEZARLARA GİDİP ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?”

LİLLİKAS “PAPADOPULOS ZAMANINDA KARARLAŞTIRILAN ‘ZİYARET KURALLARI’ YENİDEN UYGULANSIN”

“KIBRISLI TÜRKLERİN, ‘EOKA TERÖRİSTLERİ’ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN İNGİLİZ ASKERLER İÇİN DİKTİĞİ ANITI DA ZİYARET EDECEK Mİ?

Lefkoşa, 27 Mart 15 (.): İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un, EOKA’nın silahlı tedhişe başlama tarihi olan 1 Nisan’da Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye gelme ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşme niyeti, KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesinden korkan Rum iç cephesinde yoğun tepkiyle karşılandı.

Simerini “Sahte Devletin Yükseltilmesi Korkuları” başlıklı haberinde Hammond-Eroğlu görüşmesi hakkında “görüşmenin sahte devletin siyasi açıdan yükseltilmesi tehlikesi içermesinin ötesinde, Kıbrıs Rum toplumu ve Kıbrıs Cumhuriyeti açısından talihsiz bir sembolizme de sahip çünkü 55-59 milli kurtuluş mücadelesinin başlama yıldönümünde gerçekleştirilecek” ifadesini kullandı.

EDEK

Gazete, Anastasiadis hükümetinden, KKTC’nin “doğrudan veya dolaylı tanınmasını engellemek için gerekli bütün önlemleri almasını” isteyen EDEK, Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın, Hammond’un bu niyetini “Büyük Britanya’nın Kıbrıs’a karşı izlediği düşmanca tavırda yeni bir gelişme” diye nitelediğini yazdı.

Gazeteye göre EDEK yayımladığı bildiriyle Anastasiadis hükümetinden, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın 1 Nisan’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesi sırasında KKTC’nin dolaylı veya doğrudan tanınmasını, Talat-Straw ve Talat-Ban Ki-moon resmi görüşmelerinde cereyan edenlerin yinelenmesini kabul etmeyeceğini açıkça bildirmesini istedi.

EKOLOGLAR VE ÇEVRECİLER HAREKETİ

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcü Vekili Stelios Zahariu, Philip Hammond’un 1 Nisan’da KKTC’ye yapması beklenen ziyaretten hoşnut olmadıklarını vurgulayarak “Bu zat Cezaevi avlusundaki (İngiliz yönetiminin idam ettiği 8 EOKA’cı) mezarlara gidip sömürge yönetiminin işlediği suçlar için özür dileyecek mi?” diye sordu.

“Bu, İngiltere’nin Kıbrıs’a karşı tavrının ve Kıbrıs halkına uyguladığı bölme politikasının yeni bir tezahürüdür” diyen Zahariu, Hammond’un Rumlar açısından tarihi bir günde KKTC’ye gelmesinin “büyük bir kışkırtma olduğunu”, buna tahammül edilemeyeceğini belirterek Anastasiadis’i bu ziyareti “protesto etmeye” çağırdı. Zahariu, Hammond’un KKTC’yi ziyaret programını değiştirmemesi halinde Rum yönetimi ile bütün resmi görüşmelerinin iptal edilmesi gerektiğini de söyledi.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas da yabancı yetkililerin Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinin KKTC’nin siyasi açıdan yükselmesine katkı koyduğuna işaret ederek Anastasiadis’i, Tasos Papadopulos hükümeti zamanında Rum Bakanlar Kurulu’nun kararlaştırdığı “ziyaret kuralları”nı yeniden uygulamaya çağırdı.

Lillikas, “basına yansıyan bilgiler doğruysa ve İngiliz Dışişleri Bakanı 1 Nisan’da Eroğlu’nu ziyaret etmeyi planlıyorsa bu, Kıbrıs halkı için çifte tahrik demektir. Tarih seçimi hiç de tesadüf değildir. Aksine, bazı mesajlar verilmek maksadıyla seçilmiştir” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in KKTC ziyareti vesilesiyle, Papadopulos zamanında kararlaştırılan ‘ziyaret kuralları’nın yeniden uygulanması konusunu Rum Ulusal Konseyi’ne götürdüklerini de hatırlatan Lillikas, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de bu görüşmeyi engellemek için zamanında ve aktif hareket etmesi gerektiğini savundu, şunları ekledi:

“KIBRISLI TÜRKLERİN, ‘EOKA TERÖRİSTLERİ’ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN İNGİLİZ ASKERLER İÇİN DİKTİĞİ ANITI DA ZİYARET EDECEK Mİ?

“Sayın Hammond işgal bölgelerini ziyaret etmesi halinde Kıbrıslı Türkler tarafından ‘EOKA teröristleri’ tarafından öldürülen İngiliz askerler için diktiği anıtı da ziyaret edecek mi? Bu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne çifte darbe olur.”

Politis haberi, “Hammond’dan Endişe Ediyorlar... EDEK, Ekologlar ve İttifak, Eroğlu ile Görüşmesinin Kabul Edilemez Olduğunu Söylüyor” başlığıyla aktardı.

Fileleftheros ise “Hammond’un Ziyareti Sahte Devleti Yükseltiyor” başlığını kullandı.

(ŞA/GÜL)

***********