İKİ ASKERÎ UÇAK BAF, BİR SİVİL UÇAK LARNAKA HAVAALANI’NA ACİL ZORUNLU İNİŞ YAPTI, AMA...

Rum yönetiminin kamuda uyguladığı bütçe kesintileri ve personel kısıtlamasından sivil havacılığın, özellikle de uçuş güvenliğinin olumsuz etkilendiği; hal böyleyken, son dönemde iki askeri uçağın Baf Havaalanı’na; bir sivil uçağın da Larnaka Havaalanı’na acil iniş yapmak zorunda kaldığı haber verildi.

Fileleftheros “Uçuş Güvenliğine De Tıraş” başlıklı haberinde Kanada’ya ait C 160 tipi askeri (kargo) uçağının kısa süre önce motorlarından birini kaybederek Baf Havaalanı’na zorunlu iniş yaptığını, bu olağanüstü hal bildirildiğinde havaalanında acil durum alarmı verildiğini yazdı.

Habere göre Kanada’ya ait askeri kargo uçağı vakasından birkaç gün sonra Ağrotur üssünden kalkan İngiliz casus uçağı dengesizlik sorunu nedeniyle acil zorunlu iniş talebinde bulundu. İngiliz casus uçağı da Baf Havaalanı’na iniş yaptı ve havaalanı yeniden alarma geçti. Benzer bir acil zorunlu iniş vukuatı da kısa süre önce sivil bir uçağın Larnaka Havaalanı’na inmesiyle yaşandı.

Gazete her üç vukuatın da mümkün olan en iyi şekilde yani ölü, yaralı veya zarar olmadan atlatıldığını, uçakların tamir edildikten sonra yeniden havalandığını belirtti.

Buna karşın önemli güvenlik konularının varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken gazete ancak Sivil Havacılık’ta örgütlü sendikanın (PASİKSE) Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na, acil durumlarda 2-3 personel istihdamını öngören yasayı hatırlatarak, ne yapmayı planladığını sorduğunu ancak hiçbir cevap alamadığını kaydetti.