KONSTANTİNU VE ELENİ MEZARLIĞI’NDA KAZILARA BAŞLANDI

Güney Lefkoşa’da Ay. Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’nda toplu mezarda gömülü olan 1974 darbe direnişçilerinin kalıntılarının çıkarılması için kazı çalışmalarına dün başlandığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, “Direnişçilerin Aileleri İçin 74 Anıları… Hayatını Kaybedenlerin Gelişigüzel Atıldığı Toplu Mezarda Kazı Süreci Başladı” başlıklarıyla verdiği haberinde, kazılar öncesinde Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum Temsilci Yardımcısı Ksenofon Kallis’in bölgede hazır bulunan ailelere süreçle bilgi verdiğini kaydetti.

Habere göre Kallis, kazıların yaklaşık iki ay süreceğini söyledi.

Mezar taşlarının kaldırılacağını ve iki-üç gün içerisinde kemikleri bulmayı umduklarını belirten Kallis, kalıntıların Engomi’deki antropoloji laboratuarına götürülerek, antropolojik testler yapılacağını ifade etti.

Ardından kemiklerden alınan örnekler üzerinde genetik testler yapılması için Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’ne götürüleceğini anlatan Kallis, ailelerden de genetik örnekler aldıklarını belirterek, herhangi bir bilimsel sorunla karşılaşılmaması durumunda, bir ay içerisinde prosedürün tamamlanacağı yönündeki beklentisini dile getirdi.

Kallis, kimlikleri tespit edilmiş kalıntıların ailelere teslim edileceğini söyleyerek, her ailenin, yakınlarının kalıntılarını ister Kosntantinu ve Eleni Mezarlığı, ister başka bir mezarlığa gömebileceklerini ifade etti.

Kazının Rum Yönetimi’nin, Rum tarafındaki kazıları çerçevesinde yapıldığını ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarıyla bir ilgisinin olmadığı bilgisini de veren Kallis, kazının hedefinin insani olduğunu ve ailelere yakınlarını gerekli saygıyla ve dini-toplumsal geleneklerle gömme hakkının sağlanacağını belirtti.

Kazıların, geçmişte Rum tarafındaki benzer kazılarda yer almış yerli ve yabancı uzmanlar tarafından yapılacağını söyleyen Kallis, mezarlarda 24 kişiye ait kalıntının bulunduğunun tahmin edildiğini, ancak gerçek rakamın ve her bir kalıntının kimliğinin prosedürün sonunda belli olacağını ifade etti.

Kallis, deneyimlerine göre mezar taşlarında yazan isimlerin genelde buradaki kalıntılarla bir ilgisinin olmadığını belirterek, toplu mezarın söz konusu olduğunu ve definin nasıl yapıldığı konusunda çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Rum Başkanlığı’nın İnsani Konulardan Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ise sürecin normal bir şekilde ilerlemesi umudunu dile getirdi.

Habere göre kazılara geçilmeden önce Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos “teslis duası” okudu.

Haravgi gazetesi de haberinde Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’ndaki toplu mezarlarda gömülü olanların kimlik tespitlerinin yapılması için dün çalışma başlatıldığını yazdı.

15 Temmuz 1974’te darbecilerin, direnişçilerin cansız bedenlerini buldozerle açtıkları çukurlara attığını hatırlatan gazete, bugüne kadar mezarlıkta kaç kişinin bulunduğunun bilinmediğini belirtti.

Gazete mezarlarda darbe mağduru olan, ayrıca o gün morgda bulunan ve darbeciler tarafından bölgeye götürülen 28 kişinin ismin yazılı olduğunu belirtti.

Simerini gazetesi ise kazıların Rum Bankalar Kurulu’nun kararıyla ve Meclis’in 30 bin Euro’luk ödeneği serbest bırakmasıyla başladığını yazdı.