Güney Kıbrıs’ın, Rusya’nın AB ürünlerine ambargo uygulama kararında çifte kayba uğrayacağı haber verildi.

Haravgi gazetesi AB’nin, Rus ambargosundan yara alan sebze-meyve sektörüne destek için 125 milyon Euro’luk bir ödeneği serbest bırakma kararının, Rum çiftçiler ve Güney Kıbrıs’ın, ülkenin diğer AB ülkelerine göre daha fazla zarar göreceği yönündeki endişelerini doğruladığını yazdı.

Habere göre Avrupa Komisyonu’nun kararını yorumlamaya çağrılan Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Genel Sekreteri Panikos Hambas, Güney Kıbrıs tarım ürünlerinin yüzde 61’ini Rusya’ya ihraç ettiğine işaret ederek, zararın telafisinin mümkün olmadığını söyledi.

Konunun sadece ekonomik olmadığını da belirten Hambas, Güney Kıbrıs’ın Rus piyasasından çıkmakta olduğuna dikkat çekti.

Hambas, Rusya’nın, üretim maliyetinin Güney Kıbrıs’a göre daha ucuz olduğu üçüncü ülkelerle yaptığı sözleşmeler göz önüne alındığında Güney Kıbrıs’ın çifte kayba uğradığını vurguladı.

Bu gelişmelerle Rum hükümetinin öne sürdüğü tarım sektörünün ekonominin yeniden canlanmasına katkıda bulunacak konumda olduğuna dair argümanının çürüdüğünü belirten Hambas, sektörün bu alanda rol oynamamakla kalmadığını, büyük bir krize girdiğini söyledi.

Hambas 125 milyon Euro’luk miktara da değinerek, zararın boyutuna göre bu miktarın çok düşük olduğunu zira, AB’nin Rusya’ya yönelik toplam ihracatının 1,9 milyar Euro olduğunu ve bunun yüzde 11’e karşılık geldiğini anlattı.

Komisyon’un açıkladığı dün uygulamaya konan piyasayı destek önlemlerinin havuç, domates, lahana, karnabahar, salatalık, mantar, elma, armut, orman meyveleri, üzüm ve kivi ile ilgili olduğunu söyleyen Hambas, bu destekten esasen yararlanacakların Polonya, Litvanya, Belçika ve Hollanda olduğunu belirtti.

ÖNLEMLER GÜNEY KIBRIS’A DOKUNMUYOR

Fileleftheros gazetesi ise AB’nin ilk önleminin 125 milyon Euro’ya ulaştığını, ancak daha çok narenciye ihracatı yapan Güney Kıbrıs’a dokunmadığını yazdı. 

Habere göre Rum üreticiler ve Avrupalılar bakışlarını, Eylül ayında gerçekleştirilecek bir sonraki Bakanlar Konseyi olağanüstü toplantısına çevirdi.

Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis ise AB’nin destek vereceği ürünler listesinin Güney Kıbrıs’la ilgili olmadığını belirtti.

Listedeki ürünlerden hiçbirini ihraç etmediklerini ifade eden Kuyalis, narenciye konusunda tazminat verilirse bunun Güney Kıbrıs için bir anlam kazanacağına işaret etti.

(HC/GÜL)