ANASTASİADİS: “HAYAL KIRIKLIĞI YOK, PROJEYE DEVAM”

LAKKOTRİPİS: “ŞU ANDAKİ ÖNCELİK AFRODİT’İN GELİŞTİRİLMESİ VE SÜRATLE DEĞERLENDİRİLMESİDİR”

“9’UNCU PARSELDE HİDROKARBON YOK AMA İLGİ ÇEKİCİ JEOLOJİK YAPILAR SAPTANDI”

SİYASİ PARTİLER, MESELEYİ KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ GELİŞMELERE BAĞLAYAN AÇIKLAMALAR YAPTI

ENI KoGas konsorsiyumunun 9’uncu parselde bugüne kadar 250 milyon Euro harcayarak yaptığı sondaj çalışmalarında “Onasagora”nın ardından “Amathusa”da da hüsrana uğradığı Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis tarafından dün resmen açıklandı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise Lakkotripis’in açıklamalarıyla ilgili olarak, hükümetin enerji projesinin değişmediğini söyledi. Anastasiadis “Norveç’te de benzer durumlar yaşandı. 3 başarısız üç çabadan sonra 4’üncüde çok zengin yataklar bulundu” dedi.

Fileleftheros “Amathusa’dan da ‘Hiç’ Resmen Açıklandı... Yeni Verilerden Sonra Jeolojik Bulmaca Baştan Çözülüyor” başlıklı haberinde, Lakkotripis’in, ENI-KoGas Konsorsiyumu’ndan aldığı sondajla ilgili raporu siyasi parti temsilcilerine aktardıktan sonra basını da bilgilendirdiğini yazdı.

LAKKOTRİPİS’İN AÇIKLAMALARI

Habere göre, ‘Amathusa’daki araştırma sondajında değerlendirilebilir hidrokarbon bulunmadığını resmen açıklayan Lakkotripis, “Saipem 10000 sondaj gemisi ile gerçekleştirilen çalışmada öngörülen derinlik olan 5 bin 485 metreye kadar inildi ancak değerlendirilebilir hidrokarbon birikimi saptanmadı” ifadesini kullandı.

ENI-KoGas’ın, uygulamakta olduğu sondaj modelini incelemek için izin başvurusunda bulunduğu kaydedildi. Konsorsiyumun, “Onasagora” ve “Amathusa” hüsranlarının ardından, bu sondajlardan elde ettiği jeolojik veriler temelinde, çalışmalarında kullandığı jeolojik modeli gözden geçirmek istediği ve bu yüzden Rum Yönetimi’nden, araştırma ve sondaj izinlerinin (2 numaralı parseldeki ‘Kiniras’ ve 3 numaralı parselde ‘Evagoras’ yatağı sondaj çalışmaları) iki yıl uzatılmasını talep ettiği belirtildi.

Basın mensuplarına “9’uncu parseldeki ‘Amathusa’ yatağındaki araştırma sondajlarının sonucu bizi hayal kırıklığına uğratsa da bu, Kıbrıs MEB’inde hidrokarbon olmadığı anlamına gelmiyor” diyen Lakkotripis, “Bu nedenle jeolojik modelin gözden geçirilmesi gerekiyor. Cevaplanması gereken jeolojik nitelikli soru işaretleri var. Ne kadar çok veri toplanırsa gelecek sondajlarla ilgili risk o kadar azalır” ifadesini kullandı.

9’UNCU PARSELDE “İLGİ ÇEKİCİ JEOLOJİK YAPILAR” SAPTANDI

Lakkotripis’in, ‘Amathusa’da yapılan sondajda ne keşfedildiği sorusuna karşılık vermeyip, susmayı tercih ettiğini vurgulayan gazete, özetle şunları aktardı:

“Lakkotripis, ‘Gerçekten de hidrokarbon değildi, değerlendirilebilecek bir şey de değildi. Daha fazla detay vermek istemiyoruz. Jeolojik veriler devlete ait zenginliktir ve çok hassastır’ dedi. ENI-KoGas’ın bölgenin enerji dinamiğiyle ilgili topladığı verileri incelemek için süre istediğini de doğrulayan Lakkotripis, bu talebi ve verilmesi gereken süreyi inceleyeceklerini anlattı ve hiçbir faaliyete son verilmiyor dedi.

Gazetemizin edindiği bilgilere göre, sondajın, muhtemel yatak bulunması beklenen son aşaması sırasında, jeolojik oluşum saptandı. Bu da bölgenin jeolojik modelinin yeniden şekillendirilmesini şart kıldı.

Onasagora ve Amathusa sondajlarındaki gelişmeleri yakından bilen bir uzman gazetemize, ‘önemli ek jeolojik veriler temelinde yatak bulunması beklenen tabanda yeniden harita oluşturulması gerekiyor. Kıbrıs MEB’inin, özellikle de 2, 3 ve 9 numaralı parsellerinin tabanı, taban yüzeyinin 5 – 10 bin metre altı ve birkaç bin kilometrekarelik alan büyük ve zor bir bulmacadır’ dedi.

Bu çerçevede, Enerji Bakanlığı’nın himayesinde ENI ve Noble arasında, sondaj verilerinin teati edilmesi bekleniyor. Bu, her iki şirketin de bu jeolojik bulmacayı biraz daha çözmelerine yardımcı olacak.”

ANASTASİADİS: “HAYAL KIRIKLIĞI YOK, PROJEYE DEVAM”

Gazetenin “Nikos Anastasiadis: Hayal Kırıklığı Yok” başlıklı haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Bakanlar Kurulu’nun Lakkotripis tarafından “Amathusa” sondajı sonuçları hakkında bilgilendirilmesinin ardından yaptığı açıklamada hükümetinin enerji projesinin değişmediğini söyledi.

Sondajdan edinilen sonuçlar nedeniyle hayal kırıklığı içerisinde olup olmadığı sorulan Anastasiadis “Hayır. Çünkü Norveç’te de benzer durumlar yaşandı, 3 başarısız üç çabadan sonra 4’üncüde çok zengin yataklar bulundu. Enerji projelerimiz değişmiyor. Müsaade edin de nasıl bakmamız gerektiğini görelim” dedi.

LAKKOTRİPİS: “ŞU ANDAKİ ÖNCELİK AFRODİT’İN GELİŞTİRİLMESİ”

Alithia “Amathusa’daki Hazine De Kömür Çıktı... Başkan Nikos Anastasiadis Hükümetin Enerji Projesinin Değişmediğini Açıkladı”  başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dünkü açıklamasında, Rum Yönetimi’nin şu anki önceliğiyle ilgili açıklamasına da yer verdi.

Gazeteye göre, Lakkotripis “şu anda birinci önceliğimiz, bugün teyit edilmiş olan yataktaki (Afrodit) doğal zenginliğin geliştirilmesi ve süratle değerlendirilmesidir” dedi.

Gazete, Lakkotripis ve Anastasiadis’in ENI-KoGas sondajlarının sonucunun kendilerini hayal kırıklığına uğratmadığını söylemesine karşın ‘Amathusa’dan da olumsuz sonuç alınmasının Rum tarafında hayal kırıklığı ve kaygı yarattığına dikkat çekti.

Simerini haberi “Kıbrıs MEB’i Tabanında Ümit Canlı... 12’nci Parselde İlgi Çekici Jeolojik Yapılar Saptandı... Amathusa Da Hidrokarbon Yatağı Değil... Bundan Sondaki Sondajlar 2017’de” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete, 9’uncu parselde hidrokarbon değil ama “perspektifler açan ilgi çekici jeolojik yapılar” saptandığını ve Anastasiadis’in de enerji projelerinin değişmediğini açıkladığını yazdı.

Bu gelişmenin ardından Saipem 10000 sondaj gemisinin önümüzdeki 24 saat içerisinde bakım-onarım için bir Akdeniz limanına gideceğini ve 2017 baharından önce dönmesinin de öngörülmediğini kaydeden gazete, ENI’nın 2 yıllık ara talebine onay verilmesi halinde, bir sondaki sondaj faaliyeti 2017’ye sarkacağından enerji takviminde ciddi değişiklikler olacağını kaydetti.

Gazete, ENI-KoGas konsorsiyumunun Rum yönetimine ilettiği üç maddelik talebi de şöyle aktardı:

“Mevcut model kesin sonuç vermediğinden, yapılan iki sondajdan edinilen jeolojik verilerin yeniden incelenmesi ve elde edilecek sonuçlar temelinde Levantin havzası için revize bir jeolojik model çıkartılmasına müsaade edilmesi;

Bu çerçevede herhangi yeni bir araştırma sondajına başlanmadan önce 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin enerji dinamiğinin yeniden incelenmesine müsaade edilmesi;

Teknik açıdan sondaj programının riski çok yüksek olduğundan 2015 için yapması gereken sermaye artırımının azaltılmasına müsaade edilmesi”

Teyit edilmiş bilgilere dayanarak bu taleplerin, yerine getirilmeye değer olup olmadığının anlaşılması için halen Enerji Bakanlığı’nın Fransız danışmanlarına iletildiğini yazan gazeteye göre, Lakkotripis, siyasi parti temsilcilerini bilgilendirmesi sırasında şirketin, 9’uncu parselde yaptığı ve 250 milyon Euro’ya ulaşan masrafı kurtarmayı hedeflediğini söyledi.

“İki başarısız sondaja rağmen 9’uncu parselde yeni hedefler saptanması uzak ihtimal değil. Bize söylendiğine göre jeolojik yapılar yeterince ilgi çekicidir” ifadesine vurgu yapan gazete, ENI-KoGas’ın jeolojik modelini yeniden değerlendirirken –yapılacak bir anlaşmadan sonra- 9’uncu parsele bitişik olan 12’nci parselde Noble’in elde ettiği verileri dikkate alacağını kaydetti.

SİYASİ PARTİLER MESELEYİ KIBRIS SORUNUYLA İLİŞKİLENDİRDİ

Gazete, Lakkotripis’in iki saat süren bilgilendirmesi sırasında, açıklama yapmamalarını istemesine karşın siyasi partilerin, hükümet tarafından açıklananların gerçekliği konusunda imalar içeren açıklamalar yaptıklarını yazdı ancak siyasi partiler tarafından yapıldığı belirtilen bu açıklamalara yer vermedi.

Gazeteye göre, siyasi partiler bu açıklamalarını, müzakerelerin yeniden başlaması ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin (faaliyetlerin tamamlanması ve Navtex’in süresinin bitmesine paralel olarak  iki toplum liderinin yeniden müzakere masasına dönmesine olanak tanıyacağı) açıklaması gibi gelişmeleri düşünerek yaptı.

Öte yandan Haravgi’nin “Onasagora, 10 ve 11’inci Parseller ve Şimdi De Amathusa... Hiçbir Değerlendirilebilir Hidrokarbon Birikimi Saptanmadı” başlıklı haberinde, önce ENI’nin ‘Onasagora’, sonra Total’in 10 ve 11’inci parselleri ve şimdi yeniden ENI’nin ‘Amathusa’ yatağı çalışmalarının beklenen sonucu vermediğini ve her iki şirketin de şu veya bu şekilde çalışmalarına ara vermek istediğine işaret etti.