Güney Kıbrıs ile Fransa’nın, perşembe günü, “CYPFRA-01/15” ismi altında bir arama-kurtarma tatbikatı icra edeceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi tatbikatın, Güney Kıbrıs ve Fransa’nın hava-deniz kuvvetlerinin katılımıyla Kıbrıs’ın güneyindeki deniz bölgesinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin sorumluluk alanı içerisinde icra edileceğini yazdı.

Fransa tarafından tatbikata “Commandant Ducuing” korvetinin iştirak edeceğini yazan gazete tatbikatta yer alacak olan hava-deniz unsurlarının koordinasyonu ve operasyonel kontrolünün Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nde (KSED) olacağını belirtti.

Gazete tatbikatın, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren sondaj platformlarında, yolcu gemilerinde ve ticari gemilerde ciddi kazaların meydana gelmesi durumunda, arama-kurtarma sisteminin etkili bir şekilde artırılması ve reaksiyon gösterilmesi zamanın en aza indirilmesi amacıyla, müdahil devletlere ait kuvvetler arasındaki işbirliği ve iletişimin daha ileriye taşınmasını ayrıca eğitim düzeyinin yükseltilmesini hedeflediğini yazdı.

Haravgi gazetesi tatbikat senaryosunun, “açık denizde, deniz kazaları” olduğunu, bu nedenden dolayı KSED tarafından “NEARXOS” arama-kurtarma ulusal planının uygulamaya konulacağını belirtti.

Tatbikatın, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren bir gemi tarafından talep edilen yolcu-hasta taşıma(MEDEVAC Operations) operasyonlarıyla ilgili olduğunu da belirten gazete söz konusu tatbikatını Güney Kıbrıs ve Fransa kuvvetleri arasındaki arama-kurtarma konularında, 2015 için planlanmış olan ilk tatbikatı da teşkil ettiğini yazdı.