Güneydoğu Asya kökenli kırmızı palmiye böceğinin (Rhynchophorus ferruginous) Güney Kıbrıs’ta ilk görüldüğü 8 yıl öncesinden bugüne kadar yerleşip yayıldığı bildirildi. Rum Tarım Bakanlığı’nın pes ettiği ve bu zararlıyla mücadeleyi bıraktığı kaydedildi.

Politis haberi “Kırmızı Palmiye Böceği’ne Teslim Oldular... Tarım Dairesi’nin Rolü Sadece Danışmanlık” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis’in ilgili sorusuna karşılık, palmiye ve hurma ağaçlarının bu zararlıdan etkin korunmasının tek yolunun, zararlı ile mücadele tedbirlerinin ağaç sahipleri tarafından alınması olduğunu söyledi.

Kuyalis, hurma ve palmiye ağaçlarının çoğunun özel araziler içerisinde bulunduğunu, bu yüzden Tarım Dairesi’nin ağaçları korumak önlemlerini uygulamak üzere buralara kolay erişemediğini belirtti.

Nikos Kuyalis, ağaçların, sahipleri tarafından sürekli ilaçlanması gerektiğini kaydederek, Tarım Dairesi’nin danışmanlık ve bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.