LAKKOTRİPİS MISIR’DA

LNG TERMİNALİ ÇIKARLARA TERS Mİ?

HİDROKARBON DALINDAKİ EĞİTİMLERDE BURS İMKANI

Güney Kıbrıs’ın bölgedeki gelişmelerden istifade ederek enerji planlarını ileri götürmeye çalıştığı; Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in bu çerçevede teknokratlar grubuyla birlikte Mısır’a gittiği haber verildi. 

Alithia gazetesi, Lakkotripis’in bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de yapacağı temaslar çerçevesinde Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail ve Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Fakhry Abdel ile görüşerek bu akşam adaya geri döneceğini yazdı.

Lakkotripis ve Mısır’lı mevkidaşı Şerif İsmail’in önderliğinde ortak Teknik Komite toplantısı gerçekleştirileceğini de kaydeden gazete, burada, Güney Kıbrıs ile Mısır’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgelerindeki - MEB” hidrokarbon araştırmalarının gidişatının ele alınacağı, ayrıca Güney Kıbrıs’ın teyit edilmiş doğalgazın değerlendirilmesiyle programlarının sunulacağını aktardı.

Yapılan resmi açıklamaya göre toplantıda, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki enerji konularındaki stratejik işbirliğinin daha çok derinleşmesinin yollarının görüşüleceğini yazan gazete, Lakkotripis’in, Güney Kıbrıs ve Mısır liderlerinin Eylül ayında New York’ta BM Genel Kurulu toplantısı sırasında  yapacağı görüşmenin ön hazırlığının yapılması için ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti.

Simerini gazetesi “Piyasanın Artan İlgisi... Lakkotripis Kıbrıs Doğalgazını İleri Götürmek Üzere Kahire’de”  başlıklarıyla verdiği haberinde, Lakkotripis’in Kahire temaslarının gündeminde enerji konuları ve transit ticaret konularının olacağını yazdı.

Gazete, Lakkotripis’in ziyaret sırasında Güney Kıbrıs’ın doğalgaz alanındaki olanakları hakkında bilgiler vereceğini, ayrıca koşullar uygun olduğunda Mısır’a doğalgaz satışıyla ilgili ağız yoklayacağını belirtti.

Habere göre katıldığı bir programda konuşan Lakkotripis, Mısır ziyaretinin, Eylül ve Ekim aylarında Umman, Ürdün ve Romanya’ya yapılacak ziyaretler çerçevesine olduğunu söyledi.

Gerek Mısır, gerekse ziyaret edeceği diğer ülkelerde olası doğalgaz satışı konusunun tartışılacağını belirterek, bu ülkelerin, Ukrayna ve genel olarak Doğu Akdeniz’deki krizin ardından ilgilerinin arttığına işaret eden Lakkotripis, Güney Kıbrıs’a yönelik ilginin göstergesi olarak Umman Enerji Bakanı’nın özellikle kendisiyle görüşmek üzere Temmuz ayında Malta’daki enerji toplantısına gitmesini örnek gösterdi.

Keşifler çoğaldıkça yabancı ülkelerin ilgisinin de atığını ifade eden Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın “doğalgaz gücü” olmaya başladığına; alternatif ikmal kaynağı ve bölgenin istikrar faktörü olabileceğine dikkat çekti.

SONDAJLAR VE PETROL ARAŞTIRMALARI

Sondajlar konusuna da değinen Lakkotripis, bakanlığın ajandasının üst sıralarında 2, 3 ve 9’uncu parsellerde ENI’nin araştırma sondajlarının başlaması olduğunu söyledi.

Bu sondajların 12 ile 18 ay süreceği ve sonuçlara göre adımların belirleneceğinden söz eden Lakkotripis, şu ana kadarki verilerin cesaret verici olduğunu ifade etti.

Ayrıca 2015 yılının başında Noble’ın sözleşmesi temelinde 12’inci parsel içerisinde yeni bir teyit sondajına başlayacağını ifade eden Lakkotripis, şirketin eskiden söylediği gibi, petrol saptanması için araştırmaların yapılmasının ihtimal dahilinde olduğuna değindi.

Noble’ın petrol araştırmaları konusunda Bakanlığa şimdiye kadar herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığını belirten Lakkotripis, bunu, yıl bitmeden öğreneceklerini söyledi.

LNG MATEMATİKSEL OLARAK DA ÇIKARLARA TERS GÖRÜNÜYOR

Politis gazetesi ise “Matematiksel Olarak da LNG Konusunda Engel... Sıvılaştırılmış Doğalgaz Üretiminin Maliyetinin Yüksek Olacağı Öngörülüyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Hükümetinin bakışlarını sözde MEB’inde 9’uncu parsele çevirdiğini ve ENI-KOGAS’ın ilk sondajını beklediğini yazdı.

Gazete, ancak bu sondaj ya da 2015’te bunu takip edecek sondajlarla, Vasiliko’daki doğalgaz sıvılaştırma kara terminalinin bir bölümünün kurtarılması ihtimalinin pek fazla olmadığını da belirtti.

Resmi taraf ve İtalya-Kore konsorsiyumunun 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki sondajlardan önemli miktarlarda doğalgazın keşfedilmesi konusunda ihtiyatlı iyimserliğe sahip olduğunu aktaran gazete, ilk tahminlerde sadece 9’uncu parselde Leviathan’dakine eşit ya da daha fazla, yani Afrodit’ten 4-5 kat daha fazla miktarın bulunduğundan söz edildiğini belirtti.

ENI’nin kısa bir süre içerisinde gerekli analizleri tamamlaması, tüm neticeleri değerlendirmesi ve Vasiliko’daki kara terminaline katılıp katılmayacağına karar vermesi ihtimalinin uzak olduğunu kaydeden gazete, konsorsiyumun yapacağı 4 sondaj için 18 ya da 24 aylık yoğun bir program ortaya koyduğuna işaret ederek, ENI ve KOGAS’ın nihai kararlarını, ilk yatağın keşfinin ardından değil, tüm sondajların tamamlanmasının ardından yapacağının düşünülebileceğini belirtti.

Gazete, hükümetin, doğalgaz rezervlerinin ve Afrodit yatağındaki rezervin değerlendirilmesi konusunda kararlar alınması için önümüzdeki ayların belirleyici olacağı mesajını verdiğine işaret ederek, bu takvimin ENI-KOGAS’ı bağlamadığını, zira konsorsiyumun, sondaj makinesiyle henüz tanışmamış yatakların değerlendirilmesi konusunda 2014 sonları ya da 2015 başlarında kararlar alacak konumda bulunmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Habere göre Rum Hidrokarbon Şirketi (eski Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi) eski Başkanı Charles Ellinas, terminal konusunda en önemli sorunun, gerekli miktarda doğalgazın zamanında sağlanamaması değil, Vasiliko’daki tesislerde sıvılaştırılmış doğalgaz üretiminin beklenen yüksek maliyeti olduğuna dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Ellinas, danışmanlar ve çalışmaların, üreticilerin (Rum Yönetimi ve şirketler) kazancı hesaplanmaksızın doğalgaz çıkarma, Vasiliko’ya nakletme, sıvılaştırma ve alıcılara yollama maliyetinin yaklaşık olarak, bir milyon BTU başına 10 dolara yaklaşacağı öngörüsünde bulunduğuna işaret etti.

Avrupalı büyük tüketicilerin doğalgaz alım fiyatlarının aynı düzeyde ve daha aşağıda seyrettiğini, gelecekte de aşağıya doğru eğilimler göstereceğini anlatarak, maliyeti azaltma yolları bulunmazsa (ki bu zor hatta imkansız görülüyor) LNG terminalinin çıkarlara ters düşeceği yönündeki değerlendirmelerini dile getiren Ellinas, Asya piyasasındaki fiyatların da düşeceğine işaret ederek, tüm bunların, kara terminali oluşturulmasına yönelik stratejik hedefi olumsuz etkilediğini belirtti.

Ellinas, Rum Hükümetinin kara terminali hedefinde mahsur kalmamak için tüm seçeneklerin incelenmesi amacıyla küresel çapta bir araştırma yapması gerektiğine de değindi.

HİDROKARBON DALINDAKİ EĞİTİMLERDE BURS İMKANI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığının, 2014-2015 akademik yılında başlayacak hidrokarbonla ilgili dallardaki bazı lisans ve lisansüstü öğrencilere burs vereceğini açıkladığını aktardı.

Haberde, her bir bursun tavan miktarının 20 bin Euro olduğu ve harç ile aylık maddi ödeneği kapsayacağı aktarıldı.