Güney Kıbrıs’ın Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan bir sonraki kredi dilimini alabilmesi için Troyka’nın hazırladığı son memorandumun (güncelleştirilmiş memorandum), Güney Kıbrıs’a 522 milyon Euro’luk bir tasarruf daha yapmak zorunda bırakacağı bildirildi.

Haravgi gazetesi, memorandumun, bütçede Gayrı Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 1,5’i kadar, yani 264 milyon Euro’luk “artan miktar” olması gerektiğini öngördüğünü, bu nedenle de yeni bir tasarrufa gidilmesi gerektiğini yazdı.

Haberde, bir önceki memorandumun 258 milyon Euro’ya kadar “artan miktar” gerektirdiği ve yeni memorandumla, kemer sıkma politikasının daha da ağırlaştığı belirtildi.

IMF MEMNUN, HÜKÜMET HAYAL KIRIKLIĞI İÇERİSİNDE

Gazete, bir diğer haberinde de, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Güney Kıbrıs’a uygulanan memorandumun gidişatından memnun olduğunu açıkladığını yazdı.

Habere göre IMF, Güney Kıbrıs’ın beşinci, altıncı ve yedinci değerlendirmesini görüşmek üzere 19 Haziran’da toplantı yapacak.

Simerini gazetesi de, Güney Kıbrıs’ın güncelleştirilmiş memorandum nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını; zira bugüne kadar memoranduma tam uyum sağlanmış olmasından ötürü, güncelleştirilmiş memorandumun daha hafif olması beklentisi içerisinde olunduğunu yazdı.

Haberde, başta EDEK olmak üzere EURO. KO, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın güncelleştirilmiş memoranduma tepki gösterdikleri belirtildi.