Garantilerin Muhafaza Edilmesi İçin Formül

Fileleftheros gazetesi “Garantiler İçin ‘Yeni’ Fikirler” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Ankara’nın garantilerin muhafaza edilmesi konusunda ısrarcı olduğu, ancak çeşitli formülleri incelediğini ima ederek, bu başlığı tartışmaya hazır olduğunun görüldüğünü iddia etti.

Türk tarafının, garantiler başlığının “Kıbrıslı Türklerin güvenliğiyle” ilişkili olarak görüşüleceği mesajı verdiğini savunan gazete, Türk yetkililerin, New York temasları sırasında Türkiye’nin niyetleriyle ilgili bir görüntü verdiğini yazdı.

Haberi “Garantilerin Korunması İçin Formül” başlığıyla iç sayfalarında aktarmaya devam eden gazete, Ankara’nın çözümden sonra da Türk ordusunun adada kalmasında ve garantilerde ısrar ettiğini kaydetti.

Türk tarafının bu tezinin, Türk yetkililerin son günlerde New York’ta gerçekleştirdiği temaslarda da dile getirildiğini ileri süren gazete, Ankara’nın konuyu mümkün olan en kısa sürede ele alınmak üzere tartışmaya açık bırakmasının tutumunun değiştiği anlamına gelmediğini iddia etti.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Ankara’nın, bir geçiş dönemi (dönemin süresi belirtilmiyor) çerçevesinde garantilerin muhafaza edilmesini istediği konusunda Brüksel’e bilgi verdiğini de aktardı.

Türkiye’nin “temsilcisinin” gerek AB Komisyonu, gerekse üye devletlere, “AB normlarından bazı sapmaların benimsenmesinin gerektiği” görüşünü ilettiğini de hatırlatan gazete, bu meselelerin, merkezi konular olmasa da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Brüksel’de yapacağı temaslarda kısaca da olsa görüşülmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre, Erdoğan, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu başkanlarıyla bir araya gelecek.