Sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos, anlayış göstererek ve Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünü destekleyerek sabrettiklerini, “ancak şimdi zamanın Maraş zamanı olduğunu” iddia etti.

Fileleftheros gazetesine konuşan Galanos, Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılmasına ilişkin Türk planlarının hayata geçirilmesi olasılığı konusunda “belediye” olarak hangi bilgilere sahip olduğu sorusu üzerine, Türk planlarının, bazı yetkililerin açıklamaları ve bazı ifadeler dışında resmi olarak dile getirilmediğini öne sürdü.

Konunun Milliyet gazetesinin bir haberiyle gündeme geldiğini kaydeden Galanos, bu konudaki açıklamaların birkaç gün sürdüğünü söyleyerek, “Türk tarafının olası bir çabasının, günün sonunda, bölünmeyle Maraş’ı iskana açma hedefine sahip olacağı” yönündeki düşüncelerini dile getirdi.

“Şimdiye kadar tepkimizi ölçtüklerini ve sinir harbi yaratmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Nihai kararlar almadan önce bizim tarafın da tepkisini ölçmeye çalışıyorlar. Kişisel olarak, pratik sebeplerden de ötürü bu önlemi alacaklarını düşünmüyorum” diyen Galanos, ancak bunun, kendilerinin tepki göstermemeleri gerektiği anlamına gelmediğini ifade etti.

Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la görüş alışverişinde bulunduklarını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de görüşmeyi beklediklerini anlatan Galanos, diplomatik yollarla, Maraş konusunu yeniden gündeme getirilmesinin önemine işaret etti.

BM Güvenlik Konseyi kararları ve Denktaş-Kiprianu Doruk Anlaşması’na değinen, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve komitelerinde yapılan ya da yapılması gereken girişimlere vurgu yapan Galanos, Türkiye’nin ilerleme raporunda her yıl Maraş’ın iadesinden söz edildiğini anımsattı.

Galanos, alınabilecek tüm yasal önlemleri Rum Başsavcı ile de görüşeceklerini söyledi.

Son yıllarda Maraş konusunu ihmal ettiklerini kaydeden Galanos, Maraş konusunun bütünlüklü çözümü sözde gölgede bıraktığı izleniminin yaratılmaması için Rum hükümetinin bütünlüklü çözüme yönelik çabalarını desteklediklerini belirtti.

Galanos, “ancak şimdi zamanın Maraş zamanı olduğunu” iddia etti.