Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Jean Luc Florent’ın, Rum hükümeti ile Fransız petrol şirketi Total arasındaki müzakerelerin, kısa zaman içerisinde sona ermesinin beklenmediği yorumunda bulunduğu ifade edildi.

Haberde, Rum kesimi ile Fransa arasında, yeni bir işbirliği anlaşmasına dair müzakere yapıldığı da belirtildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Fransız büyükelçi, Total şirketinin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) araştırmalara devam etme perspektifi bulunmadığına dair açıklamasının akabinde, dün “Cyprus Weekly” gazetesine verdiği demeçte, Güney Kıbrıs ile şirket arasındaki istişarelere değindi.

Şirketin, devam eden müzakerelerde, daha fazla sismik araştırma gerçekleştireceği bir anlaşmayı hedeflediğini dile getiren Florent, bu müzakerelerin ne zaman tamamlanacağını söylemenin zor olduğunu söyledi.

Müzakerelerde sonuca ulaşılmasına birkaç hafta daha ihtiyaç olacağını ve anlaşma olması durumunda, Total şirketinin bir veya bir buçuk yıl daha Güney Kıbrıs’ta kalacağını dile getiren Florent, her şeyin, yapılacak yeni sismik araştırmalara bağlı olacağını ifade etti.

Yapılacak yeni araştırmaların, herhangi bir perspektif olup olmadığının ortaya çıkması için 11’inci parselde gerçekleştirileceğini dile getiren Florent, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında yapılan yeni askeri anlaşma konusuna da değindi ve bunun hiçbir şekilde Fransa ile Güney Kıbrıs’ın bu alandaki işbirliğini etkilemeyeceğini dile getirdi.

Florent, konunun askeri bir üs meydana getirilmesiyle ilgili olmamasından ötürü, ortada  bir mesele olmadığı gibi, AB tarafından da buna dair bir tepki ortaya çıkmadığını da söyledi.

Rusya ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan anlaşmanın, Fransa ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan anlaşmanın benzeri olduğunu kaydeden Florent, Fransız donanmasının da Larnaka ve Limasol limanlarını sık sık kullandığını belirtti. Florent, geçen yıl, aralarında denizaltıların da bulunduğu 36 Fransız gemisinin ikmal ve personelin dinlenmesi için Güney Kıbrıs’a gittiğini anlattı.

Florent, Fransa’nın, Güney’deki askeri üssü de yalnızca nakil yapmak amacıyla kullandığını sözlerine ekledi.

Alithia ise haberinde, Fransız hükümetinin, Rum hükümeti ile Total şirketi arasında, şirketin Rum MEB’inde kalıp, özellikle 11’inci parselde daha ileri sismik araştırmalar yapmasına müsaade edecek bir anlaşma yapılması umudunu taşıdığını yazdı.

Gazeteye göre, Fransız Büyükelçi, Fransız hükümetinin, Total şirketi ile Rum Enerji bakanlığı arasında süren müzakerelere katılmadığına dikkat çekti.

Simerini gazetesinin haberine göre ise, dün AB Evi’nde düzenlenen bir etkinlikte de konuşan Fransız Büyükelçi, Fransız hükümetinin, Total şirketinin 10 ile 11 numaraları parsellerde sondaj yapılmasını haklı çıkaracak perspektif olmadığı sonucuna varmasından ötürü, hayal kırıklığı içerisinde olduğunu belirtti.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun, enerji birliği oluşturulması konusunu dün AB Evi’nde düzenlenen bir basın toplantısında ele aldığını yazan gazete, toplantıda, Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki Temsilcisi Yorgos Markopuliotis, Fransa’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Jean Luc Florent ve Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Enerji Dairesi Müdür Yardımcısı Konstantinos Ksihilos’un burada konuşma yaptıklarını aktardı.

Avrupa Komisyonu’nun, uygun şekilde birbirine bağlanmış bir Avrupa enerji ağı ortaya çıkması durumunda, tüketicilerin yılda 40 milyar Euro tasarruf edebilecekleri görüşünde olduğunu kaydeden gazete, Güney Kıbrıs’ın ise, AB’nin enerji güzergâhları ile kaynaklarının, enerji arzının güvence altına alınması için, farklılaşabileceğini desteklemekte olduğunu iletti.