“TOTAL ŞİRKETİ KIBRIS’TA KALMAYA DEVAM EDECEK”

 Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Jean-Luc Florent’in, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununa daha aktif bir şekilde müdahil olmasını desteklediği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesinde; “AB İlke ve Değerlerine Uygun Çözüm” başlığıyla yer alan demece göre Fransız Büyükelçi, şu an asıl önemli olan şeyin, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın 21’inci yüzyılın zorluklarıyla başa çıkabilmesi için, Kıbrıs sorununda sağlam ve yaşayabilir bir anlaşmaya varılması olduğunu söyledi.

Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle ortamın iyileştiğini ifade eden Fransız Büyükelçi, Kıbrıs sorununun çözümü üzerinde hem fikir olunması, bunun toplumlararası uzlaşmaya müsaade etmesi, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı teşvik etmesi gerektiğine işaret etti.

Gazeteye demecinde, Güven Yaratıcı Önlemler’in (GYÖ) önemli olduğuna dikkati çeken Florent, bunların pratik açıdan, iki toplum arasındaki diyalog ve daha iyi işbirliğinin, Kıbrıslıların günlük yaşamını iyileştirdiğini gözler önüne sereceğini savundu.

Çözümün uygulanacağı yöntemin, bizzat AB’ye de yansıması olacağını ifade eden Florent, zira AB içerisindeki karar alma prosedürlerinin, güçlü, etkili ve aktif kurumlara ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Bundan ötürü Avrupa boyutunun müzakereler açısından çok önemli olduğunu söyleyen Florent, bu yüzden AB’nin, özellikle çözümün AB ilke ve değerlerine uygun olacağını garanti altına almak ve çözümün AB müktesebatına uygun olup olmadığını kontrol etmek için, sürece daha fazla müdahil olması gerekeceğine dair düşüncesini dile getirdi.

Gazeteye verdiği demeçte, Kıbrıs sorununda başlayan yeni çabaya da atıfta bulunan Fransız Büyükelçi, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından bir momentum ortaya çıktığını ve önümüzdeki iki üç ayın sürecin tümüyle ilgili olarak belirleyici olacağını ifade etti.

Yılsonuna kadar Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılmasının, herkes tarafından memnuniyetle karşılanacak bir şey olacağını da dile getiren Florent, ülkesinin bu çabaya desteği konusunda ise, Kıbrıs’taki tarafların Fransa’dan daha fazla şey yapmasını ve çabaya yardımcı olmasını istemesi durumunda, bunun Paris’in çok olumlu bakacağı bir şey olduğunu söyledi.

“TOTAL ŞİRKETİ KIBRIS’TA KALMAYA DEVAM EDECEK”

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde yer alan 10 ve 11 numaralı parsellerde, sondaj yapılacak olası noktalar bulunamamasının, kendileri ve şirket de dahil olmak üzere herkesi hayal kırıklığına uğratan bir durum olduğunu ifade eden Florent, ancak şirketin Güney Kıbrıs’ta kalmaya devam edeceğini belirtti.

Florent, şirketin iki ay önce, sözde Rum MEB’inde daha fazla araştırma yapmak ve 11’inci parselle ilgili daha çok değerlendirme yapmak için, bir anlaşma imzaladığını anımsattı.

Bu kararın tamamen teknik olduğunu da belirten Florent, şirketin, gerçekleştirdiği sismik araştırmalar zarfında, sondaj yapacak herhangi bir nokta bulmadığını sözlerine ekledi.