RUM SAVUNMA BAKANI, AMBARGONUN KALDIRILMASI TALEPLERİNİN AMERİKALILARDAN ANLAYIŞ BULDUĞU KANAATİNDE

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Doğu Akdeniz’de şekillenen yeni ortam nedeniyle Rum yönetiminin ABD’den Güney Kıbrıs’a yönelik silah (satış) ambargosunun kaldırılmasını istediğini açıkladı, bu talebin Amerikalılardan anlayış bulduğu kanaatini ortaya koydu.

Politis, Fokaidis’le yaptığı özel röportajı; “Ambargonun Kaldırılması Talebine Amerikan Anlayışı... Hristoforos Fokaidis: Askerlik Süresini Kısaltmak İçin Profesyonel Milli Muhafız Ordusu Oluşturuyoruz” başlığıyla okurlarına aktardı.

Fokaidis, gazetenin, “ABD’nin Kıbrıs’a askeri malzeme satışına uyguladığı ambargonun kaldırılması veya hafifletilmesi konusu gündeme getirildi mi?” sorusuna karşılık, Amerikalı yetkililerle çeşitli görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirdiklerini söyledi, şunları ekledi:

“Söylemem gerekir ki, belki de ilk kez, bu uygulamanın bir ara değiştirilmesi gerektiği konusunda anlayış olduğuna inanıyorum. Ne zaman bilmiyorum ama bu olacak. Ne kadar erken olursa o kadar iyi, çünkü kısıtlamalar her zaman başka kısıtlamalar yaratır. Her durumda, tamamen askeri nitelikte olmayan malzeme tedarikindeki bazı engelleri pratik yöntemlerle aşmak için Amerikalılarla birlikte çalışıyoruz.”

ANDREAS PAPANDREU HAVA ÜSSÜNÜN DURUMU

Gazete, Fokaidis’e “Son zamanlarda Rusya gibi ülkelerin, Yunan savaş uçaklarına ev sahipliği yapması ve hizmet vermesi için kurulan Andreas Papandreu Hava Üssü’nü kullanma talepleri işitiliyor. Üs neden bu maksatla değerlendirilmiyor? Bunu biz mi istemiyoruz yoksa Yunanistan mı?” sorusunu yöneltti.

Hava üssünün, “hava kuvvetinin” (RMMO kastediliyor) ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulduğunu söyleyen Fokaidis, gelecek yıllarda silahlı kuvvetlerin özellikle denizde ve havadaki olanaklarının güçlendirilmesini öne çıkarmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Andreas Papandreu Hava Üssü Milli Muhafız Ordusu için önemli bir askeri altyapıdır. Elbette Yunanistan’ın uçaklarına da diğer dost ülkelerin uçaklarına da hizmet veriyor. Ancak yinelemek isterim ki Yunanistan ve Kıbrıs’ın savunma sistemleri tam bağlantılıdır. Konjonktüre, bazı şeylerin şu veya bu derecede olduğuna ve özellikle de kamuoyuna açıklanıp açıklanmadığına bakılmaksızın, bu yürürlükte olan bir gerçektir. Gerekmesi halinde Yunanistan’ın Kıbrıs’la nasıl birlikte hareket edeceğini öngören harekat planları geçerlidir ve güncelleniyor.”

ANASTASİADİS’İN MOSKOVA’DA İMZALAYACAĞI ASKERİ ANLAŞMA

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Moskova’ya gideceğini ve orada askeri anlaşma imzalayacağı bilgilerini hatırlattığı Fokaidis’e “Bu askeri anlaşma, Rusya’nın hava ve deniz kuvvetlerine daimi kolaylık sağlanması talebini tatmin edecek mi?” sorusu yöneltildi, şu cevabı verdi:

“Müsaade edin de harcanmakta olan diplomatik çabaları zedeleyebilecek yorumlar yapmayayım. Bu konular özellikle hassas konulardır ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin muteber ortağı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne destek veren ülkelerle dost olmasını isteyen hükümetin politikası çerçevesindeki diplomatik icraatlara tabidir.”

Güney Kıbrıs’ın Rusya ile askeri işbirliğine AB’den ve ABD’den tepki olup olmadığı da sorulan Fokaidis şunları söyledi:

“Son dönemde, Ukrayna’daki gelişmelerden sonra Rusya’ya karşı çok olumsuz bir ortam geliştiği iyi biliniyor. Bu ortam, Rusya’yı tehdit gören Doğu Avrupa’nın eski komünist ülkelerinde daha da yoğundur. Bu unsurun görmezden gelinmesi yanlış olur. Biz, Rusya ile AB arasındaki diyaloğun yükselmesi yönünde çalışıyoruz. Bu basit bir şey değil çünkü Kıbrıs’ın Rusya ile geleneksel sıkı dostluk ilişkisi vardır. Rusya’nın katkısı olmadan Avrupa’da da dünyada da istikrar sağlanamaz.  Bu nedenle Rusya’nın Avrupa’yla ve Avrupa-Atlantik güvenlik sistemine daha da yakınlaşması herkesin çıkarınadır. Ukrayna’daki kriz ile mevcut konjonktür bu hedefe yaklaşmamıza yardımcı olmuyor.”

ASKERLİK SÜRESİNİN KISALMASI İÇİN PROFESYONEL ORDU

Mülakatında RMMO’nun yeniden yapılandırılması sürecine de değinen Fokaidis, bu süreçte oldukça yol kat edildiğini, RMMO’nun profesyonel bir ordu haline getirilmesi için de modernizasyonu yönünde adımlar atılmakta olduğunu söyledi. RMMO’nun profesyonel ordu haline gelmesi ile askerlik süresinin de kısalacağını söyleyen Fokaidis, bunun için bir takvim açıklamaktan kaçındı.

Fokaidis’e, daha önce Güney Kıbrıs ile KKTC arasındaki sınır boyunun elektronik imkanlarla gözlemleneceğinin söylendiği hatırlatılarak, meselenin ne aşamada olduğu da soruldu. Fokaidis, “Bu uzun yıllardır işitiliyor, ancak maalesef hayata geçirilmedi” dedi. Gazetenin “bu yıl hayata geçer mi?” sorusuyla üstelemesi üzerine Rum Bakan, “önce iş sonra açıklama” cevabını verdi.