“Exxon Mobil” şirketinin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıkılan üçüncü tur ruhsat ihalesine başvurması için ABD yönetimi tarafından teşvik edildiği bildirildi.

Alithia gazetesinin haberinde, Beyaz Saray’ın, önümüzdeki dönemde bölgede siyasi denge sağlanacağına dair inancını dile getirdiği kaydedildi. Gazete, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesinin de, ABD’li yetkilileri cesaretlendirdiğini yazdı.

Gazete, Anastasiadis hükümetiyle iyi ilişkiler içerisinde olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in de konuya şahsen müdahil olduğunu ve Doğu Akdeniz’de sorunsuz işbirliğine yönelik çalışmalar yaptığını kaydetti.

Haberde, Rus şirketlerin 3. tur ruhsat ihalesine katılmamasının siyasi nedenleri bulunduğu aktarıldı. Doğu Akdeniz ile ilgili planların, Rusların planlarıyla örtüşmediğine işaret edilen haberde, Moskova’nın, Güney Kıbrıs ile İsrail’in de doğalgaz satması halinde, Avrupa piyasasındaki payının küçüleceği endişesi taşıdığı iddia edildi.

LİLLİKAS DÖRTLÜ TOPLANTI ÖNERDİ

Öte yandan Politis gazetesi de, Vatandaşlar İttifakı ve Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa İşleri Komitesi Başkanı Yorgos Lillikas’ın, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır ve İsrail düzeyinde enerji konulu bir toplantı yapma önerisinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Lillikas, hedefin, Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan ve Güney Kıbrıs-Mısır-Yunanistan üçlü işbirlikleri çerçevesinde, dört ülkeyi, enerji konusunda parlamentolar düzeyinde kapsayacak bir girişim yapılması ve böylelikle yürütme erkinin desteklenmesi olduğunu söyledi.