ENI Ve Total’de Hareketlilik


 Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki bazı parsellerin ruhsatlarına sahip olan şirketlerden ENI’nin Rum Enerji Bakanlığı teknokratlar grubuyla bir araya geleceği, Total’in ise sözleşmesinin uzatılmasına ilişkin başvurusunun bugün Rum Bakanlar Kurulu’nca onaylanacağı haber verildi.

Simerini gazetesi İtalyan devi ENI üst düzey heyetinin gün içerisinde ve yarın Rum Enerji Bakanlığı teknokratlar grubuyla bir araya geleceğini ve ruhsatlarına sahip olduğu 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki sondaj programını sunacağını yazdı.

9’uncu parseldeki Onasagoras ve Amathusa hedeflerindeki başarısız sondajlarda kullanılan jeolojik modelin yeniden gözden geçirilmesinin ardından programın yeniden düzenlendiğini kaydeden gazete, program sunumunu, ENI-KOGAS konsorsiyumunun sözleşmelerinin iki yıllığına uzatılmasına dair başvurusunun izleyeceğini belirtti.

Diğer taraftan Rum Bakanlar Kurulu’nun bugünkü oturumda Total’in sözleşmesinin iki yıl daha uzatılmasını onaylamasının beklendiğini yazan gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in katıldığı bir programda yaptığı açıklamada Total’in 11’inci parselde yeni bir hedefte en az bir sondaj yapacağından söz ettiğini aktardı.

Gazete bilgilere göre Rum Yönetimi’nin, önümüzdeki günlerde sondaj çalışmalarıyla ilgili bütünlüklü bir görüntüye sahip olacağını belirterek, çalışmaların 2016 yılının ikinci çeyreğinde Total ile başlayacağını ve 2017 yılında ENI’nin en az iki sondajıyla devam edeceğini aktardı.

3’ÜNCÜ TUR İHALE YAKIN

Total ile ENI’nin sözleşmelerinin uzatılması ve BG’nin 12’inci parsele müdahil olmasının enerji konularındaki gelişmelerde bir son olmadığını belirten gazete, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki ruhsatsız parseller için 3’üncü bir ihaleye çıkılmasına gün geçtikçe daha fazla yaklaşıldığını iddia etti.

Gazete Rum Yönetimi’nin Fransız danışmanları’nın parsellerin enerji dinamiğiyle ilgili yaptığı yeniden değerlendirmeyi tamamlayıp teslim etmesinin ardından, konunun önümüzdeki haftalar içerisinde netleşeceğini kaydetti.