İLK ÇALIŞMALAR “ONASAGORAS” YATAĞINDA OLACAK

ENI-KOLAS İLE KARŞILIKLI ANLAYIŞ MEMORANDUMU İMZALANDI

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi -MEB” içerisinde 9’uncu parselde “Onasagoras” adı verilen yatakta yaz bitmeden araştırma sondajlarının başlayacağı açıklandı.

Simerini gazetesi “ ‘Onasagoras’ta da Sondaj... Enerji Bakanı 9’uncu Parselde Araştırma Sondajlarını İlan Etti” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün yaptığı açıklamalara yer verdi.

Lakkotripis’in Güney Kıbrıs ile İtalyan-Kore konsorsiyumu ENI-KOGAS arasında karşılıklı anlayış memorandumunun imzalanmasının ardından konuştuğunu kaydeden gazete, memorandum hakkında da bilgi vererek, öncelik doğal gaz sıvılaştırma kara terminali olmak üzere Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki potansiyel doğal gaz stoklarının değerlendirilmesi yollarının araştırılmasını öngören bir ön anlaşmanın söz konusu olduğunu belirtti.

Gazete İtalyan ENI’nin yüzde 80 katılımla Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki 2, 3 ve 9’uncu parsellerin idarecisi; Koreli KOGAS’ın da yüzde 20 katılımla aynı parsellerde ortak olduğunu anımsattı.

KARA TERMİNALİ

Habere göre Lakkotripis, Güney Kıbrıs ile ENI-KOGAS arasında atılan imzanın, daha fazla doğal gazın bulunması ön koşuluyla, Rum hükümetinin potansiyel yatakların değerlendirilmesinde en iyi çözüm olarak kara terminali yönündeki taahhüdünü teyit ettiğini söyledi.

Anlaşmayla, yataklarda lisansa sahip olanlarla yapılan anlaşmalar çemberinin tamamlandığını belirten Lakkotripis, doğal gaz sıvılaştırma kara terminalinin oluşturulmasına yönelik faaliyetlerinin aynı hizada olması amacıyla Noble ve Total ile de daha önce bu yönde anlaşma yapıldığını anımsattı.

Tüm niyetlerinin, daha fazla doğal gaz ön koşuluna bağlı olduğunu tekrarlayan Lakkotripis, söz konusu konsorsiyumun 2, 3 ve 9’uncu parsellerle ilgili araştırma sondajı programının geniş olduğunu ve çok yakın zamanda başlamasının beklendiğini söyledi.

POTANSİYEL YATAKLAR

Gazeteye göre Bakan Lakkotripis 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki 6 yeni potansiyel yatağın isimlerini de açıkladı. Buna göre isimler şöyle:

“Onasagoras, Zinon, Kiniras, Amathusa, Evagoras ve Praksandros.”

İlk dört potansiyel yatağın (Onasagoras, Zinon, Kiniras ve Amathusa) sondaj için onaylandığını söyleyen Lakkotripis, geriye kalanlar üzerinde araştırmalar yapıldığını belirterek, bunların da en yakın zamanda onaylanması umudunu dile getirdi.

Lakkotripis, bu tür araştırmalarda büyük bir belirsizliğin olduğundan söz ederek, cesaret verici belirtiler gösteren potansiyel yatakların söz konusu olduğunu ifade etti.

Sondajın “Onasagoras” ile başlayacağının kesin olduğunu ifade eden Lakkotripis, bir sonraki aşamada (daha önce ortaya koyduğu) sıranın ilk sondajın sonuçlarına göre değişebileceğini belirtti.

SONDAJ MAKİNESİ BEKLENİYOR

Sondajın ne zaman başlayacağı sorusuna verdiği yanıtta şu anda sondaj makinesinin Mozambik’ten ayrılmasının beklendiğini, bunun önümüzdeki günlerde olacağını söyleyen Lakkotripis, sürecin yaz sonundan önce başlayacağını belirtti.

Sondaja “Onasagoras”tan başlayacaklarından ve dört yatak için 18’den 24 aya varan çok yoğun bir programdan söz eden Lakkotripis, potansiyel yeni yatakların olup olmadığına da bakacaklarını ve isimlerinin açıklanacağını belirtti.

YATAKLARIN İSİMLERİ KURUCULAR VE KRALLARDAN GELİYOR

Fileleftheros gazetesi ise haberinde diğer unsurların yanı sıra yataklara verilen isimlerle ilgili bilgiler verdi.

Habere göre 6 yatağa verilen isimler, Kıbrıs’ın 6 temel eski kentinin ve krallığının (Lidra-Lefkoşa, Kition-Larnaka, Kiniras-Baf, Amathunda-Limasol, Salamina-Mağusa ve Girne) kurucu ve krallarının isimlerine dayanıyor.

Gazete ayrıca haberinde ilk sondajın Eylül sonunda başlayacağını kaydetti.

DİĞER GAZETELER

Politis gazetesi ilgili haberi gazetesi “4+2 Gizli Hazine... Önümüzdeki 24 Ay İçerisinde Yoğun Sondaj Programı... 6 Yatak” başlıklarıyla verirken, Alithia gazetesi “Afrodit’ten Onasagoras’a!” başlığını kullandı.

HİDROKARBON SEKTÖRÜNDE EĞİTİM VE ÖĞRETİM STRATEJİSİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında Hidrokarbon Sektöründe Eğitim ve Öğretim Stratejisi’ne onay verdiğini yazdı.

İş piyasasının ihtiyaçları ile söz konusu alanda sunulan eğitim programlarının arasında bağlantı olması çabasıyla böyle bir strateji izlenmesine karar verildiğinden söz eden gazete, stratejinin geliştirilmesini Eğitim, Çalışma ve Enerji Bakanlıklarının üstlendiğini aktardı.

Haberde Noble, ENI-KOGAS ve Total şirketlerinin hidrokarbonla ilgili eğitim ve öğretim konularında sözleşmeden doğan yükümlülüklerinin olduğunu da belirtildi.