Enerji Altyapılarının Ve Nakil Hatlarının Güvenliği...

FOKAİDİS HAFTAYA İSRAİL’E GİDİYOR

Fileleftheros “Altyapıların ve Nakil Hatlarının Güvenliği... Yüzer Tesislerin Korunması Fokaidis’in Tel Aviv Gündeminde” başlıklı haberinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Güney Kıbrıs ziyareti sırasında kararlaştırıldığı üzere Rum Savunma Bakanı Fokaidis’in gelecek hafta İsrail’e gideceğini yazdı. Gazete Fokaididis’in İsrailli mevkidaşı Moşe Yaalon ve diğer yetkililerle sondaj platformlarının ve doğal gaz nakil hatlarının güvenliği konularını görüşeceğini belirtti.

Habere göre önceki günkü Netanyahu-Anastasiadis görüşmesinden anlaşıldığı üzere iki taraf da doğal gazın üretim noktasından piyasalara kesintisiz naklini peşinen güvence altına almak istediği -ki bu da alıcı bulma çabalarını güçlendirecek- ortaya çıkıyor. Bu konu da iki tarafın enerji bakanları Yorgos Lakkotripis ve Yuval Steinitz’in yapacağı görüşmelerin ana konusunu oluşturacak.

LAKKOTRİPİS GİDECEKTİ AMA VAZGEÇİLDİ...

Güney Kıbrıs ve İsrail ilk başta Lakkotripis’in Eylül’de İsrail’e gitmesini kararlaştırmıştı ancak daha sonra Steinitz’in Güney’e gitmesinde karar kılındı. Nitekim İsrailli bakan, Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan arasındaki üçlü zirvenin hazırlıkları çerçevesinde ekim ayında Yunanistan’a gidecek.

Üçlü zirvede ele alınacak önemli konulardan biri de Doğu Akdeniz’den Yunanistan’a, oradan da İtalya’ya ve Avrupa’ya uzanacak enerji nakil hattı.  Bu boru hattının AB finansmanıyla kurulmasıyla ilgili inceleme başladı ve gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

MISIR’LA YAPILAN ANLAŞMANIN BİR BENZERİ İSRAİL’LE DE YAPILACAK

Bu günlerde Rum ve İsrail Enerji bakanları düzeyinde yapılan görüşmelerin en büyük başlığını altyapılar, özellikle de doğal gaz çıkartılan mevcut yataklardan (İsrail’in Leviathan ve Güney Kıbrıs’ın Afrodit) başlayacak deniz altı boru hatları oluşturuyor. İki bakanın müşterek istifade konusunu görüşüp, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki anlaşmanın benzeri bir anlaşmaya imza atması bekleniyor.

“İSRAİL’LE OLUMLU GELİŞMELER KIBRIS SORUNU NEDENİYLE İPTAL EDİLMESİN”

Aynı gazete EDEK’in Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin Kıbrıs sorunu nedeniyle iptal edilmemesini istediğini yazdı.

Habere göre EDEK tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bu tür işbirlikleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rolünü ve varlığını yükseltiyor, aynı zamanda Türkiye’nin rolünü kısıtlıyor” denildi, şunlar da eklendi:

“İSRAİL İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ DE YAPILSIN”

“Tam da bu nedenle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail’le yaptığı gibi herhangi bir anlaşmanın jeostratejik derinlik kazanması ve bu yöndeki başka alanlara da genişlemesi gerekir. İsrail ile özellikle enerji ve güvenlik konularında askeri işbirliği yapılsın.

Kıbrıs ciddi, işleyebilir, demokratik ve özellikle de vesayet olmadan egemenliğini kullanabilen bir ülke olmalı. Kıbrıs, bulunacak kötü bir çözüm vasıtasıyla Türkiye’nin mandasında olmamalı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı sorgulanırken jeostratejik çıkarlar ileri götürülmez”

ELLİNAS ÖNÜMÜZDEKİ İKİ YIL ENERJİ ALANINDA GELİŞME BEKLEMİYOR

Öte yandan Haravgi KRETİK (Rum Devlet Doğal Gaz Şirketi) eski müdürü Haralamos Ellinas’ın “Enerji alanındaki gelişmeler Kıbrıs sorunu nedeniyle donduruldu. Önümüzdeki iki yıl Kıbrıs’ta enerji alanında gelişme beklenmiyor” dediğini bildirdi.

Habere göre Ellinas “Astra” radyosuna yaptığı açıklamada Noble ve Delek’in tekeli nedeniyle İsrail’deki enerjiyle ilgili bütün gelişmelerin geçen aralık ayından beri durduğuna dikkat çekerek  şunları söyledi:

“Kıbrıs ile İsrail arasında kalan tek anlaşma, doğal gazdan müşterek istifade anlaşmasıdır. Kıbrıs-Yunanistan-İsrail işbirliği gelecekte, özellikle Kıbrıs sorununun çözülmesinden sonra olumlu katkılar yapacak.”