ATAMAYA İLİŞKİN RESMİ AÇIKLAMA HAFTA SONU, YA DA HAFTA BAŞI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı olarak Norveç’in eski Dışişleri Bakanlarından Espen Barth Eide’nin atanmasına Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taraflarının onay verdiği, Eide’nin atandığına ilişkin resmi açıklamanın bu hafta sonu yada gelecek hafta başında yapılmasının beklendiği bildirildi.

Politis gazetesi: “ Sıra Norveçlide – Ban Norveçli Konusunda Her İki Tarafın Da Onayını Aldı” başlığı altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin, Alexander Downer yerine yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atama sürecinin gelişme aşamasında bulunduğunu ve Genel Sekreter Ban’ın bu göreve Norveçli Eide’yi atama niyetinin Kıbrıs’taki her iki tarafın da onayını aldığını yazdı.

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve Kıbrıs Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın dün yaptıkları açıklamalarda, Eide’nin atanmasına her iki tarafın da verdiği onayı duyurduklarını belirtti.

Habere göre Rum sözcü Hristodulidis dün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban’a, Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine atanmasına onay verdiğini ilettiğini söyledi.

Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Ban’ın, Rum hükümetini, Eide’yi danışmanı olarak atama niyeti konusunda bilgilendirdiğini, Anastasiadis’in de bu konuda Rum siyasi parti yetkililerini bilgilendirdiğini vurguladı.

Gazete, Kudret Özersay’ın da konuya ilişkin açıklamalarını yansıttı ve Özersay’ın, Kıbrıs Rum tarafının henüz resmi yanıtını bildirmeden Eide’nin ismini basına sızdırmasını eleştirdiğini belirtti.

“GEREKTİĞİ KADAR AVRUPALI”

Gazete, Eide’nin Norveç’in AB’ye üyeliği için çaba sarf eden, AB’nin “tamamlanmasından” yana olan ve AB konularını çok iyi bilen biri olmasının Kıbrıs Rum tarafının Eide’nin bu göreve atanmasına onay vermesindeki en büyük etkenler olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının ise, Eide’nin AB üyesi bir ülkeden gelmemesi sebebiyle Eide’ye karşı çıkmadığını iddia eden gazete, Eide atansın yada atanmasın, BM Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine atanacak kişinin, Alexander Downer gibi adaya gidip geleceği mi yoksa daimi olarak adada ikamet mi edeceği konusunun henüz karara bağlanmadığını iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Norveçliyi Derinlere Atıyorlar – BM Genel Sekreteri Sürecin Yeniden Başlamasını İstiyor ve Yeni Danışmanından Tam Hazırlık Talep Edecek”.

Simerini: “Downer’in Yerine Espen Barth Eide – 1974’ten Beri Özel Danışman Görevine Atanan İlk Avrupalı”.

Haravgi: “Eide Cuma’ya Kadar Atanacak”.

Alithia: “Eide’nin Atanması Önümüzdeki Günlerde”.