ANASTASİADİS EIDE’DEN EŞİT MESAFE TAKTİĞİNİ UYGULAMAMASINI “OBJEKTİF OLMASINI” İSTEDİ

“NİHAİ KARARDA KIBRISLI TÜRKLERİN İZOLASYONUNA DOĞRUDAN ATIF YAPILMAYACAK, AMBARGOLARA GÖNDERMEDE BULUNULACAĞI” İDDİA EDİLDİ

 BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Kıbrıs’taki Barış Gücü ile ilgili raporunu, Kıbrıslı Türklerin izolasyonundan söz ettiği için olumsuz bulan Rum yönetimi şimdi dikkatini, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Güvenlik Konseyi’nde yapacağı bilgilendirmeye yoğunlaştırdı.

Özel Danışman Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’nde yapacağı bilgilendirmeyi anahtar kabul eden Rum yönetimi Eide’den, BM’nin geleneksel eşit mesafe taktiğini kullanmamasını, Güvenlik Konseyi’ni “objektif” bilgilendirmesini istiyor.

Simerini’nin “Eide’nin Bilgilendirmesi ‘Anahtar’” başlıklı haberine göre Rum Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün RİK’e yaptığı açıklamada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’taki temaslarının, Barış Gücü raporundaki “olumsuz” ifadelerin ortadan kaldırılması konusunda “temkinli iyimserlik” yarattığını söyledi.

Hristodulidis bu “temkinli iyimserlik” dolayısıyla Rum yönetiminin Eide’den Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken, BM’nin geleneksel eşit mesafe taktiğini izlemek yerine “objektif olması” beklentisinde olduğunu açıkladı.

Anastasiadis’in Eide’den, Kıbrıs sorunundaki mevcut durumun “gerçek suçlusunun kim olduğunu Güvenlik Konseyi’ne söylemesini istediğini belirten gazete Ban’n raporunda Kıbrıslı Türklerin izolasyonundan söz etmesi nedeniyle kulis faaliyetlerinde bulunmak üzere New York’a giden Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in oradaki temaslarını tamamladığını ancak Ban’ın, raporunun içeriğinde ısrarlı olduğunu kaydetti.

Gazete New York’ta Güvenlik Konseyi daimi olan-olmayan neredeyse bütün üyeleriyle temas ettiğine işaret edilen Mavroyannis’in muhataplarına, “müzakerelerdeki çıkmazın ortaya çıkış sebebini” anlattığını ve bunların, Güvenlik Konseyi’nden çıkacak kararda yer almasının şart olduğunu savunduğunu yazdı.

Güvenlik Konseyi’nin Çarşamba günü benimseyeceği Barış Gücü’nün görev süresiyle ilgili nihai karar taslağı hazırlıkları devam ettiğinden BM Merkezi’ndeki Rum daimi temsilciliğinin çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken gazete bölgesel meselelerle ilgili bazı küçük değişiklikler için ortam olumlu bulunduğunu yazdı. Bu değişikliklerin öze de yayılıp yayılmayacağının daha çok, Güvenlik Konseyi üyelerine yapılacak bilgilendirmeyle ilgili olduğuna vurgu yapılıyor.

DİSİ BM’YE VE ABD’YE, DİĞER PARTİLER ANASTASİADİS HÜKÜMETİNE YÜKLENDİ

Gazete Rum muhalefet kanadının, Kıbrıs sorunundaki politikası nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i dün yeniden eleştirdiğini, DİSİ’nin ise BM ve uluslararası unsura çattığını yazdı.

Habere göre DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu “Gerek Genel Sekreter’in ifadelerindeki ısrarı gerekse ABD gibi üçüncü taraflarca yapılmakta olan (Barbaros’un Mağusa Limanı’nda bulunuyor olması) yatıştırıcı müdahaleler yeterli değildir” dedi.

AKEL, Anastasiadis Kıbrıs sorununu devraldığında Rum tarafının müzakere masasında bir adım önde olduğunu ancak şu anda özlü müzakere yapmayı başaramadıklarını, “haklı olmalarına” karşın uluslararası unsurun kendilerine karşı tepkisinin olumsuz olduğuna işaret etti.

DİKO Anastasiadis ve Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Barbaros konusundaki inisiyatiflerinin ötesinde BM nezdinde de birçok çaba harcamaları, BM Genel Kurulu’na ve Güvenlik Konseyi’ne başvurmaları gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ABD’nin, elindeki her türlü imkanı kullanarak Anastasiadis’i Kıbrıs sorununda kısır bir diyalog için masaya oturtmaya çalıştığı görüşünü ortaya koyarken Vatandaşlar İttifakı Anastasiadis hükümetini, tek yönlü siyasetini değiştirmek niyetinde görünmemekle ve AngloAmerikanlara yapışıp kalmakla suçladı.

“KARARDA KIBRISLI TÜRKLERİN İZOLASYONUNA DOĞRUDAN ATIF YAPILMAYACAK”

Alithia da “Mavroyannis BM’deki Temaslarını Tamamladı... Güvenlik Konseyi Bugün Espen Barth Eide Tarafından Bilgilendiriliyor” başlığını attı.

Gazete Rum tarafından “bilgi sahibi bir kaynağa” dayanarak Barış Gücü’nün görev süresiyle ilgili çarşamba günü benimsenecek kararında Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna doğrudan atıf yapılmayacağını, bunun yerine ambargolara gönderme bulunulacağını, Genel Sekreter’in raporunu kutlayıp, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili önemli kararların ve ilkelerin teyit edileceğini yazdı.

Bu durumun, Rum tarafını memnun ettiği belirtilen haberde, benimsenecek kararda Kıbrıs Türk tarafının “iddia”/talebinin yer almaması veya KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesini benimseyecek herhangi bir paragraf olmaması için BM’deki Rum daimi temsilciliğinin yoğun mesai harcadığına vurgu yapıldı.

Fileleftheros haberi “Bugün Güvenlik Konseyi’nde Kıbrıs Sorunu Görüşülüyor” başlığı altında özetledi.