“KIBRIS’TA BARIŞIN GALİP GELECEĞİNE İNANIYORUM”

“TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ DESTEĞİ OLMADAN, ADADA BARIŞ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“İKİ TARAF, GÜÇ PAYLAŞIMI, DEVLETİN YAPISI VE SEÇİM SİSTEMİ KONULARINDA ANLAŞTI”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs’ta birkaç ay içerisinde çözüm olacağına ilişkin iyimser olduğu ifade edildi.

“Birkaç Ay İçerisinde Çözüm Görüyorum” başlığıyla, Alithia gazetesinde yer alan habere göre, geçtiğimiz Pazartesi günü (29.08.16) “DAGSAVISEN” isimli Norveç gazetesine Kıbrıs konusuyla ilgili makale yazan Eide, önümüzdeki ayların Kıbrıs sorununda çözüme varılmasına ilişkin belirleyici olduğunu söyledi, bununla birlikte çözüme varılması konusunda iyimser olduğunu vurguladı.

Norveç gazetesinde yer alan makalesinde, iki tarafın önümüzdeki aylarda çözüm olabileceğine inandığını ifade eden Eide, başarısızlık ihtimalini de göz ardı etmeyerek, kendisinin Kıbrıs’ta barışın galip geleceğine inandığını söyledi.

Dış faktörlerin hala daha Kıbrıs sorununu etkilemekte olduklarını da belirten Eide, Türkiye’nin güçlü desteği olmadan, adada barış olmasının mümkün olmadığına dair görüşünü de ortaya koydu.

İki tarafın güç paylaşımı ile başkanlık sistemi ve iki meclisten (alt ve üst meclis) oluşacak bir devlet yapısı üzerinde, aynı zamanda seçim sisteminde anlaştıklarını dile getiren Eide, devletin baştan yaratılacağını ifade etti.

İki liderin ilerleme yaşanmasına dair çabalarını da öven Eide, Orta Doğu’nun bu sorunlu bölgesi için, Kıbrıs sorununda ilerleme yaşanmasının önemine işaret etti.

“HİDROKARBONLAR ÇÖZÜMSÜZLÜK DURUMUNDA ÇATIŞMA NEDENİ OLABİLİR”

Bölgede hidrokarbon yatakları bulunmasının, çözümsüzlük durumunda adada muhtemelen gelecekte bir çatışma nedeni teşkil edebileceğini savunan Eide, makalesinin başka bir noktasında ise, “Kıbrıs’ın” Suriye krizinden etkilenmemesini “garip” diye niteleyerek, bunu “Kıbrıs’ın” Schengen bölgesine ait olmamasına bağladı.

Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılması için, iki tarafın da altı başlıkta mutabakata varması gerektiğini ifade eden Eide, dört başlığın ele alındığını (Anayasa, Mülkiyet, Ekonomi ve Avrupa Birliği) ve geriye zor konular olarak nitelendirdiği iki başlığın (toprak ile güvenlik ve garantiler) kaldığını kaydetti.

Eide, garantiler konusunda ise “bugün Birleşik Krallık, Yunanistan ve Türkiye’nin Kıbrıs’ın garantörleri olduklarını ve Türkiye’nin, bu rolünü muhafaza etmeyi istediğini” söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’de meydana gelen “başarısız darbe girişimine” de değinen Eide, bu durumun müzakereleri etkilememesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “güçlü desteğine” işaret etti.