BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin kaldığı yerden başlayacağını, müzakerelerde en hızlı şekilde ilerlenebilecek yöntemin hangisi olduğuna ise liderlerin karar vereceğini açıkladı.

Kathimerini gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin gazeteye verdiği söyleşisinde, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla başlayacak müzakerelere değindiğini ve Eide’nin Kıbrıs’taki liderlerden, en kısa sürede çözüme ulaşılabilmesi için hız ve sonuç getirici çalışma beklediğini söylediğini aktardı.

Habere göre Eide söyleşisinde, müzakerelerin hangi konularla ve al-ver süreciyle mi başlayacağı şeklindeki soruya, müzakerelerin kaldığı yerden başlayacağı ve gecikme olmadan ilerleme sağlanabilecek en iyi yöntemin hangisi olduğuna liderlerin karar verecekleri yanıtını verdi.

Eide, taraflarla görüştüğünü ve müzakerelere dönme arzularının olduğuna inandığını belirterek, müzakerelerde yaşanan çıkmazın taraflara düşünme ve durumu değerlendirme imkanı verdiğinin söylenebileceğini ve tarafların artık zor konularda da ilerleme sağlanabilecek, ciddi, yapılandırılmış müzakerelere kendilerini adayabileceklerini vurguladı.

Eide, “henüz bu noktada bulunulmadığını, ancak müzakerelerin yeniden başlayacağını yakın zamanda güven içerisinde ilan edecek konumda olacaklarına inandığını” belirtti.

Kendilerinden istendiği zaman ve uzlaşıya varılmasına yardımcı olacağı durumlarda fikirler ve önerilerde bulunmaya hazır olduklarını, ancak asıl işi yapması gerekenlerin Kıbrıslılar olduğunu ifade eden Eide, güvenlik konusu da dahil tüm konularda ana hedefin uzlaşı noktalarına ulaşmak olması gerektiğini vurguladı.

Doğal gaz konusunun müzakere masasına gelip gelmeyeceği ve bunun ne zaman olacağının liderleri ilgilendiren bir konu olduğunu ve bu soruların liderlere sorulması gerektiğini beliren Eide, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerin başlamasını kolaylaştırmak amacıyla Ocak ayında yapıcı bir öneride bulunduğunu öne sürdü.