BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün BM Güvenlik Konseyi üyelerini Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda bilgilendirdiği ve “eşit mesafesini koruduğu” iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “Eide ‘Eşit Mesafesini’ Korudu – Kıbrıs Müzakerelerinin Kesilmesinin Asıl Sebebini Güvenlik Konseyi’ne Söylemedi” başlıkları altında verdiği haberinde, Eide’nin Güvenlik Konseyi’nin içinde ve dışında yaptığı açıklamalarda Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinin kesilmesinin asıl nedenine değinmemeyi sürdürdüğünü yazdı.

Gazete, Eide’nin dünkü bilgilendirmenin ardından basına yaptığı açıklamada, “müzakerelerin başlayabilmesinin yollarının bulunması yönünde tüm Güvenlik Konseyi üyelerinin tam desteği olduğunu “söylediğini yazdı.

Habere göre Eide açıklamasında “herkes müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlaması gerektiğini vurguladılar” şeklinde konuştu.

Eide, bir soruya karşılık, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Davos’ta “ayrıntılı bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini” ifade ederek önceki gün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla da görüştüğünü belirtti.

“Çıkmazın yarın sona ermesini beklemiyorum ancak her iki tarafın da bu çıkmazdan kurtulmanın yollarını bulmak ve müzakerelere dönme yönünde samimi niyetleri olduğunu görüyorum” diyen Eide, “tarafların, hidrokarbonlara ilişkin krizin her iki tarafa da zarar verdiğini anlamaya başladıklarına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Rum bir gazetecinin, BM’nin neden “bugünkü çıkmazın gerçek sebeplerine hiç değinmediği ve Türk işgalinden hiç bahsetmediği” şeklindeki sorusu üzerine ise Eide “tarihi gerçekleri bütünlüklü bir çözüm bulma çabalarından ayırarak, Kıbrıs sorununda farklı yorumların olduğunu” ifade etti.

Gazete, Anastasiadis’in BM Genel Sekreterinin UNFICYP raporuna yönelik Rum lider Anastasiadis’in sert tepkisinin sorulması üzerine ise Eide’nin sözü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’e aktardığını, Buttenheim’in ise “her iki tarafı da memnun edecek bir ifade üslubu kullanıldığını” söylemekle yetindiğini vurguladı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak, Eide’nin Güvelik Konseyi toplantısında da basın mensuplarının söylediklerinin hemen hemen aynısını söylediğini ve “eşit ve dengeli bir tutum” sergilediğini iddia etti.

Habere göre Eide bilgilendirmesinde, tarafların müzakerelerin sona ermesi ve bundan sonra neler yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerini de aktardı.

Gazete, Eide ve Buttenheim’in Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmelerinin “uzun sürdüğünü ve birçok soruya yanıt verdiklerini” de belirtirken Buttenheim’in ise gazetecilere yaptığı açıklamada tüm Güvenlik Konseyi üyelerinin BM iyi niyet misyonu çerçevesinde “güçlü desteklerinin” olduğunu söylediğini aktardı.

Politis gazetesi haberini: “Eide Dikkatli – Güvenlik Konseyi’ni Bilgilendirmesi Sonrasında Temkinli İyimserlik Açıkladı” başlıkları altında verirken, Eide’nin Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinin ardından yaptığı basın açıklamalarını aktardı.

Habere göre bir gazetecinin, Anastasiadis’in olumlu bir adım attığı şeklinde Türkiye gazetelerine yaptığı açıklamada ısrarcı olup olmadığını sorması üzerine Eide, Anastasiadis’in “Kıbrıs Rum tarafının görüşünde önemli bir uyarlama yaptığını ve bunun için birlikte çalıştıklarını” söyledi.

Haravgi gazetesi: “Eide Her İkisinden De Hareket İstiyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi sırasında Rusya ve bazı ülkelerin BM Genel Sekreterinin UNFICYP raporunda yer alan ifadelere tepki gösterdiklerini iddia etti.

Gazete, Rusya, Fransa, İspanya ve Yeni Zelanda temsilcilerinin Güvenlik Konseyi bilgilendirmesi sırasında, UNFICYP raporunda “Kıbrıslı Türklerin izolasyonu ve benzeri ifadelere” karşı eleştirilerde bulunduklarını öne sürdü.

Gazete ayrıca, Eide’nin basın açıklamasına da yer verdi.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Eide Yine Geveledi – Kıbrıslı Rum ve Yunan Gazeteciler Eide’yi Köşeye Sıkıştırdı”.

Alithia: “Eide Güvenlik Konseyi’ni Bilgilendirdi – ‘Müzakereler İçin Samimi Niyet”.