RUM SÖZCÜ’YE GÖRE BÖYLE BİR ŞEY “KIBRIS SORUNUNDA B PLANININ İLERİ GÖTÜRÜLMESİNE VASITA OLUR”

 Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, “hidrokarbon meselesinin gerek Kıbrıs müzakere prosedüründe gerekse paralel bir çerçevede görüşülmesi yönündeki herhangi bir girişimin” Kıbrıs sorununda B planının ileri götürülmesine vasıta olacağı görüşünde olan Rum Yönetimi’nin, bunun gerçekleşmesine müsaade etmeyeceğini açıkladı.

Simerini ve diğer gazetelere göre, Hristodulidis konuyla ilgili sözlerini, dün Rum Başkanlık Köşkü’nde gazetecilerin, Türkiye’nin Rum Yönetimi’nin tezlerine yazılı cevabıyla ilgili soruları üzerine söyledi.

“Türkiye’den gelen cevabın içeriği halen Türk yetkililerin gerek Türk gerek Yunan medyasına yaptıkları hidrokarbonlar konusunun müşterek yönetilmesiyle ilgili açıklamalarından biliniyordu” diyen Hristodulidis şunları ekledi:

“Tutumumuz değişmedi. Böyle bir şey söz konusu değildir. Hidrokarbon konusu Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözümü açısından çok önemli bir teşviktir. Konunun gerek müzakereler çerçevesinde gerek Kıbrıs sorunu çözülmeden önce paralel bir çerçevede görüşülmesi girişimi Kıbrıs sorununda B planlarının ileri götürülmesine vasıta teşkil edecek. Bu da, yapacağımız faaliyetlerle gerçekleşmesine müsaade etmeyeceğimiz bir şeydir.”

Fileleftheros “Lefkoşa Geri Adım Atmıyor... Enerjinin Kıbrıs Sorunuyla Birleştirilmesini Pek Çok Kez Reddetti... Siyasi Partilerden Tepkiler” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin doğalgazın doğrudan veya dolaylı yoldan Kıbrıs sorunu görüşmelerine karıştırılması konusundaki tavrını değiştirmediğini belirterek Rum Sözcü’nün dünkü açıklamasını aktardı.

Gazete Vatandaşlar İttifakı’nın Türkiye’nin Atina aracılığıyla iletilen, Rum Yönetimi’nin doğalgazın yönetilmesi konusundaki tezlerine verdiği cevabın sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin “egemenlik haklarına” itiraz etme stratejisini teyit ettiğini belirterek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Türk kışkırtıcılığı devam ettiği sürece Kıbrıs sorununda hiç bir diyaloğa giremem” açıklamasını kutladığını yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis’in bu açıklamasının, Navtex ve Barbaros geri çekilse bile müzakerelerin devam etmeyeceği anlamına geldiği görüşünü ortaya koyan İttifak, “Türkiye Milli Güvenlik Konseyi’nin geçen eylül ayında aldığı, müzakereler olsun diye Türkiye’nin şartlarına boyun eğmemize kadar Kıbrıs MEB’ine sürekli müdahalede bulunma kararının da iptal edilmesi gerekir” iddiasında bulundu.

EURO.KO da BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye, “faydalı olmak istiyorsan Türkiye’nin askerini Kıbrıs’tan çekmesi ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin doğalgaz ve hellimden yararlanmalarına müsaade etmesi için çalış” çağrısında bulundu.