Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, ucuz elektrik üretiminde ara çözüm olarak düşünülen yurtdışından doğalgaz tedarik edilmesi konusunda bugün Rum Enerji Düzenleme Dairesi ile görüşeceği ve Hollandalı “Vitol” veya Yunan menfaatli “M&M Gas” şirketlerinden birinin seçileceği bildirildi.

Alithia gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak her iki şirketin de birbirine denk ve ilk tur müzakerelere kıyasla daha iyileştirilmiş teklifler sunduğunu kaydederken, fiyatta da daha makul olacak düzenlemeler yapıldığını yazdı.

Gazete, Lakkotripis ile RAEK’in bugünkü görüşmesinde seçilecek şirketle 7 yıllık sözleşme imzalanacağını ve 7 yılın bitiminde, bu sözleşmenin 3 yıl daha uzatılabileceğini kaydetti.

Sözleşmenin, imzaların düşmesiyle hemen yürürlüğe gireceğini belirten gazete, doğalgazın adaya gelecek yılın sonunda veya 2017 yılı başında gelmesinin beklendiğini yazdı.

Doğalgazda daimi çözümle ilgili olarak ise, Noble Energy şirketinin “Afrodit” parselinden (12. parsel) 2019-2020 yıllarında iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar doğalgaz çıkarabileceğini belirttiğine işaret edildi.

Gazete, Lakkotripis ile RAEK’in bugünkü görüşmesinde Yenilenebilir Enerji Kaynakları konusunun da ele alınacağını yazdı.

DEFA, İKİNCİ TUR MÜZAKERELERİN BAŞLANGICIYLA İLGİLİ RAPOR GÖNDERİYOR

Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi’nin (DEFA), ara çözüm için ikinci tur müzakerelerle ilgili raporunu, bugün akşam saatlerinde veya en geç pazartesine kadar Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e göndereceği belirtildi.

Haberde, raporda önemli olan noktanın, DEFA’nın, hangi önerinin daha çok menfaat sağlayacağına dair görüşünün bulunması olduğu kaydedildi.

Habere göre, Lakkotripis, ara çözümle ilgili sözleşmenin imzalanmasındaki takvimle ilgili DEFA’nın raporunu da alarak Rum Bakanlar Kurulu’na bilgi verecek.

Lakkotripis’nin ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i İsrail ziyareti öncesi konuyla ilgili bilgilendirmesi bekleniyor.

Öte yandan Politis gazetesi de, edindiği bilgilere dayanarak, “Vitol” şirketinin ara çözüm konusunda öncelikli olabileceğini yazdı.

“Vitol” şirketinin, “M&M Gas” şirketine kıyasla daha iyileştirilmiş bir öneri sunduğunu belirten gazete, bu bilgilerin teyit edilmediğini çünkü bu konunun oldukça hassas olduğunu kaydetti.