Güney Kıbrıs’ta doğalgaz sıvılaştırma terminali konusunun hala masada olduğu haber verildi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın enerji alanındaki planlarını anlattı.

Habere göre Lakkotripis, hidrokarbon alanında yapılacak yeni keşiflere göre elde edilecek doğalgazdan nasıl yararlanılacağının yeninden inceleneceğini belirtti.

Sadece tek bir yöntem aramadıklarını belirten Lakkotripis, önlerinde çeşitli alternatif seçeneklerin bulunmasını istediklerini söyledi.

Üçüncü tur ruhsat ihalesine katılan şirketlerinden bazılarının, sondajlarında başarılı olmaları durumunda geleceğe dair niyetlerinden söz ettiğini anlatan Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ta doğalgaz sıvılaştırma terminali oluşturulması, Yunanistan’a boru hattı, yüzer doğalgaz sıvılaştırma terminali ve sıkıştırılmış doğalgaz seçeneklerinin bulunduğuna işaret etti.

Lakkotripis, inceledikleri tüm seçeneklerin yeniden masaya geldiğini ve elde edilecek sonuçların boyutuna göre yeniden değerlendirileceğini ifade etti.

Kıbrıs sorunundaki hareketliliğin enerji alanındaki planları etkileyip etkilemediği sorusuna karşılık Lakkotripis, Kıbrıs sorunundaki görüşmelerin başka, enerji planlamalarının başka konu olduğunu ileri sürdü.

Gerek Afrodit yatağının değerlendirilmesi, gerekse sözde “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisinde daha fazla araştırma programının yol aldığını ve uygulanmakta olduğunu vurgulayan Lakkotripis, enerji planları ve Kıbrıs sorununun herhangi bir ilişkisinin olmadığını savundu.

Lakkotripis, üçüncü tur ruhsat ihalesi kapsamında sunulan tekliflerin değerlendirme raporunun önümüzdeki günlerde yetkili birimce kendisine teslim edileceği bilgisini de verdi.