“NAMİ KIBRIS SORUNUNDAKİ İLK AÇIKLAMALARINDA DİKKATLİ”

STİLİANİDİS’E GÖRE BARBAROS’UN MERSİN LİMANI’NDAN ÇIKMASI RUM YÖNETİMİ’Nİ ETKİLEMİYOR

BAN Kİ MOON KIBRIS SORUNUNDAKİ OLUMLU ROLÜNÜN DEVAMI İÇİN ERDOĞAN’I CESARETLENDİRDİ

 Rum tarafının tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ederek parsellediği Doğu Akdeniz’deki deniz bölgesinde bulunan “12’nci parselde arızadan dolayı henüz gerçekleşemese de doğal gaz ateşinin yakılması prosedürünün başlamasının, Türk tarafının iştahını kabarttığı” şeklinde yorumlandı.

Fileleftheros “Ateş İştahlarını Açtı” başlıklı haberinde “Türk tarafının iştahı açıldı” yorumuna gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Doğu Akdeniz’deki doğal gazın paylaşılması önerisini yinelemesini gösterdi.

Eroğlu’nun, doğal gazın paylaşılması açıklamasının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’ya gelişi öncesinde gerçekleşmesinin de, Rum tarafı aleyhine olumsuz görüntü yaratma çabasının da tesadüf görülmemesi gerektiğini belirten gazete, özetle şunları yazdı:

“Kıbrıs MEB’inin 12’nci parselinde ateşin yakılması prosedürün başlaması vesilesiyle Eroğlu, doğal gazın müşterek kullanılması önerisini yeniden gündeme getirdi. Eroğlu meseleyi toplumlararası anlaşmazlık haline getirerek Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğal gazda eşit hakka sahip olduklarını savundu.

Eroğlu 2012’de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a şu üç eksenli öneriyi sundu:

-Doğal gazın Avrupa’ya nakli, boru hatları ile Türkiye üzerinden gerçekleştirilsin. Yunanistan’daki ekonomik durum başka bir senaryoya olanak tanımıyor.

-BM Genel Sekreteri hidrokarbonlar için, yatakların paylaşımına karar vermek üzere, iki tarafın temsilcilerinden oluşacak teknik komitenin başkanlığını yapacak bir arabulucu atasın.

-Hidrokarbonlardan elde edilecek gelir için özel bir fon oluşturulsun, fonun yönetimi, kapsamlı bir anlaşmanın maddelerinin uygulanmasında kullanılması için komite tarafından yapılsın.

“NAMİ KIBRIS SORUNUNDAKİ İLK AÇIKLAMALARINDA DİKKATLİ”

Sözde Dışişleri Bakanı Özdil Nami de aynı konudaki açıklamasında, doğal gaz prosedürünün ulaştığı aşamanın, Kıbrıs sorununun çözümünü gerekli kıldığını söyledi. Halihazırda Kıbrıs’ın tamamına ait olan doğal gaz yataklarının Ada’daki barış prosedürünün hızlandırılmasına katkı koyması ümidini dile getirdi.

Nami, Kıbrıs sorununa değinirken, toprak başlığının müzakerelerde gündemin başına alınması ihtimalini değerlendirirken, toprağın insanların yaşamını direkt etkileyecek hassas bir konu olduğunu ve görüşmelerin, toprakla ilgili müzakerelerin başlayabileceği aşamaya geldiğinin iddia edilmesinin gerçekçi olmayacağını söyledi.”

Politis, Nami’nin açıklamasını okurlarına “Nami Dikkatli... ‘Topraktan Başlamaya Hazır Değiliz’... ‘Dışişleri Bakanlığı’na’ Seçilmesinden Sonra Kıbrıs Sorunundaki İlk Açıklamalarında Doğal Gazla İlgili Gelişmelerin Çözüm Gereğine İşaret Ettiğini Göstermeye Çalıştı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

STİLİANİDİS’E GÖRE BARBAROS’UN MERSİN LİMANI’NDAN ÇIKMASI RUM YÖNETİMİNİ ETKİLEMİYOR

Fileleftheros  “Lefkoşa... Barbaros Bizi Etkilemiyor... Türk Gemisi Dün Mersin Limanı’ndan Çıktı” başlığıyla ayırdığı bölümünde Barbaros isimli araştırma geminin Antalya açıklarına çıkmasını, “Türkiye’nin 12’nci parselde doğal gaz ateşinin yakılması öncesinde bölgede gerginlik yaratma maksatlı hareketi” olduğunu iddia etti.

Yayımlanan ve 5-18 Kasım dönemlerini kapsayan NAVTEX’i kaynak göstererek Barbaros’un Kıbrıs Adası’nın kuzey ve doğusunda araştırma yapacağını, şu anda Mersin Limanı’nın dışında bulunduğunu okurlarına aktaran gazete şunları da yazdı:

“Bu arada hükümet sözcüsü Hristos Stilianidis dün Başkanlık Köşkü’nde gazetecilerin, Türk araştırma gemisinin Kıbrıs MEB’i istikametinde seyrettiği yolundaki bilgileri yorumlamasını istemeleri üzerine şunları söyledi:

‘Türk gemisinin Türk limanından çıktığı yolunda da, MEB’imize yaklaştığı yolunda da bilgiler var. MEB’imizdeki doğal gazın değerlendirilmesi hedefini taşıyan programımıza, halen belirlenen takvim çerçevesinde etkilenmeksizin devam ediyoruz.  Bunu Başkan Anastasiadis de Enerji Bakanı Lakkotripis de müteaddit defalar dile getirdi.’”

BAN Kİ MOON KIBRIS SORUNUNDAKİ OLUMLU ROLÜNÜN DEVAMI İÇİN ERDOĞAN’I CESARETLENDİRDİ

Öte yandan Alithia “Ban Ki Moon Erdoğan’ı Kıbrıs Sorunu İçin Teşvik Etti... Eroğlu Anastasiadis’in, Müzakerelerin Topraktan Başlaması Pozisyonunu Reddetti” başlıklı haberinde, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına kısa bir zaman kala, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un G20 Zirvesi sırasında görüştüğü Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Kıbrıs politikası konusunda cesaretlendirdiğini yazdı.

G-20’ye katılan liderlerle Suriye’deki gelişmeleri görüşen Ban’ın, Erdoğan’la görüşmesinde Kıbrıs sorununun da gündeme geldiğini yazan gazete BM tarafından yapılan açıklamayı kaynak göstererek Genel Sekreter’in “Türkiye’nin karşılıklı kabul edilecek ve sürekli olacak bir çözüme sürekli bağlılığını selamlayarak prosedüre destek verme olumlu rolüne devam etmesi konusunda cesaretlendirdiğini” yazdı.

“Ban Ankara’nın müzakerelerdeki çabalarını cesaretlendirirken Kıbrıslı Türk lider Anastasiadis ile müzakerelerin devamına hazır olduğunu, 2014’te anlaşmayla sonuçlanabilmesi için müzakerelerin Hristofyas’la bırakılan noktadan başlaması gerektiğini söylüyor” ifadesine de yer veren gazete,  Eroğlu’nun açıklamasında Anastasiadis’e, müzakerelere toprak başlığıyla başlanmasını unutması mesajı verdiğini yazdı.

Haravgi haberi “Türkiye’nin ‘Bağlılığını’ Selamları... BM Genel Sekreteri G-20 Zirvesi Çerçevesinde Erdoğan’la Kıbrıs Sorunu Hakkında Konuştu” başlığıyla okurlarına aktardı.