DİSİ partisi liderliğinin, dün Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty ile bir araya geldiği ve böylece BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri büyükelçileriyle başlattığı temasları tamamladığı haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, ABD Büyükelçisiyle yapılan görüşme konusunda açıklama yapan DİSİ Basın Sözcüsü Nikos Tornaritis, DİSİ Başkanı’nın son dönem içerisinde, görüşme yapılan bütün diplomatlara, Rum kesiminin Kıbrıs sorunu ve özellikle de güvenlik konusuyla ilgili tezlerini anlattığını dile getirdi.

Açıklamasında “muhataplarından karşılık bulduklarını söylemesi gerektiğini” dile getiren Tornaritis, “1960 yılının demode garanti sisteminin var olmayı sürdürmemesi gerektiği konusunda karşılık bulduklarını” da belirtti.

DİSİ liderliğinin tüm muhataplarının, Crans Montana’da gerçekleştirilecek konferansa aktif bir şekilde katkıda bulunma konusundaki arzularını dile getirdiklerini dile getiren Tornaritis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin belgesi konusunda ise, bunun hem bir çalışma belgesi, hem de siyasi bir belgeden ibaret olduğunu ve DİSİ’nin bununla ilgili gözlemlerini sunduğunu ifade etti.

Belgede Rum tarafı açısından olumlu noktalar bulunduğu gibi, gözlemlerini sunacakları noktalar bulunduğunu da ifade eden Tornaritis, genel olarak, bahse konu belgenin, bir çalışma belgesi olarak kalmasının ötesinde, doğru yolda hareket ettiğini düşündüklerini söyledi.

“Cenevre’de müzakere masasında, Türkiye’nin son gönderdiği mesajları pratiğe dökmesini beklediklerini” dile getiren Tornaritis, Eide’nin, garanti anlaşmalarının yerine bir uygulama anlaşması konması konusundaki önerisini de yorumladı.

Buna göre “kendilerinin çözümün uygulanmasının garantisini istediklerini” dile getiren Tornaritis, “şu an, çözümün uygulanmasını garanti edecek olan mekanizmanın ne olacağını Cenevre’de göreceklerini ve bunun başka birinin değil, müzakerelerin konusu” olduğunu sözlerine ekledi.