“ABD ÇÖZÜMDEN SONRA TÜRKİYE, KIBRIS, İSRAİL VE MISIR ARASINDA İŞBİRLİĞİ GÖRÜYOR”

ABD, İngiltere, İsrail ve Mısır büyükelçiliklerinden diplomatların, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi (PSEKA)” toplantısına katılarak, bilgi verdiği haber verildi.

Simerini gazetesinin “İlerleme Görüyorlar” başlıklı haberine göre, ABD, İngiltere, İsrail ve Mısır büyükelçiliklerinden diplomatlar, PSEKA toplantısında yaptıkları konuşmalarda, Güney Kıbrıs ile ilişkilerin önemini vurguladıkları ve Kıbrıs’ın 2016 yılında yeniden birleşeceğini umduklarını söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ DOHERTY

Gazeteye göre, PSEKA toplantısında söz alan ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty, yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta bulunduğu son 10 aydır, Kıbrıs’ın bölünmesinin sonlandırılması için çalışan iki liderin kararlılığı ve vizyonundan çok etkilendiğini dile getirdi.

Doherty, lider ve müzakere gruplarının istikrarlı ve önemli bir ilerleme kaydettiklerini de söyledi.

Enerji konusunda ise, Amerikan Noble Energy şirketinin rolünü anımsatan Doherty, dünyanın en büyük yedinci büyük şirketi Exxon Mobil’in Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki parsellerin birine teklif verdiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, enerji konularında bölgesel bir dinamik ortaya çıkabileceğini dile getiren Doherty, aynı zamanda Türkiye, “Kıbrıs”, İsrail ve Mısır ile Doğu Akdeniz’deki diğer oyuncular arasında da daha büyük bir işbirliği ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın önemli bir ticaret ve iş platformu olacağını hayal etmenin zor olmadığını ifade eden Doherty, başka bir soruyu da yanıtında, Türkiye’nin geçmişe rağmen şu an Kıbrıs sorununda bir çözümü desteklemesi gereken, birçok ekonomik ve politik sebebe sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

İngiliz Yüksek Komiserliği Sekreteri Aleksandra Nitham ise konuşmasında, Kıbrıs sorunundaki bir çözümün sahip olacağı kazançlardan söz etti. Nitham, İngiltere’nin müzakere sürecini desteklemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu da ifade etti.

Gazete, toplantıda İsrail Elçisi Müsteşarı Sami Abu Haneb ile Mısır Büyükelçiliği Sekreteri Elsayed Nabil Morsi’nin de konuşma yaptığını da ekledi.

DIŞ RUMLAR TOPLANTISI TAMAMLANDI

Öte yandan Politis gazetesi, 8. NEPOMAK ve 26. POMAK-PSEKA toplantılarının tamamlandığını ve dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlendiğini yazdı.

Gazeteye göre, Dış Rumlar liderliği açıklamasında, gerek Türkiye, gerekse ABD ve İngiltere’de meydana gelen gelişmelere işaret ederek, önümüzdeki 6 ayın Kıbrıs sorunundaki çabalar açısından belirleyici olacağını ifade etti.

Gazeteye göre, Dış Rumlar, büyük enerji şirketlerinin 3’üncü tur ihaleye başvurmalarından da memnuniyet duyduklarını belirtti.