DİKO RUM ULUSAL KONSEYİ’NİN DERHAL TOPLANMASINI VE SİYASİ PARTİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİNİ İSTİYOR

 Ada’nın her iki tarafındaki demokrat duruşlu partilerin (DP UG ve DİKO) dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, liderlerin kendilerine Kıbrıs sorunuyla ilgili yeterli bilgi vermediğinden şikayet ettiği haber verildi.

Politis haberi, “Toprak Konusunda Endişeleniyorlar... DİKO ve DP Liderlerin Partileri Bilgilendirmesini İstiyor” başlığıyla aktardı.

Gazete DİKO tarafından yapılan açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önceki gün açıkladığı Yönetim, Mülkiyet ve Toprak başlıklarında kaydedilen ilerlemenin ne olduğu konusunda Rum siyasi partilerini bilgilendirme çağrısı yaptığını yazdı.

Habere göre DİKO, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın önceki gün yaptığı; Toprakta köy isimleri, oranlar ve haritaların görüşülmediği ile Ortak Açıklama’ya göndermede bulunarak şahsının güçlü merkezi hükümeti savunmadığı ve Eylül ayında New York’ta çoklu görüşme ¬hedeflendiğine dair açıklamaları” hakkında da bilgi ve izahat talep ediyor.

DİKO açıklamasında, özellikle Toprak başlığında “Sadece, göçmenlerin evlerine dönmeyeceği istisnaları mı görüşüyorlar?” sorusuna vurgu yapıldı.

Gazete DPUG Başkanı Serdar Denktaş’ın da Kıbrıs Türk siyasi partilerinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından bilgilendirilmesini istediği açıklamasında mülkiyet ve toprak konuları üzerinde durduğunu yazdı ve Denktaş’ın Kıbrıs Türk tezleri müzakere masasına konulmadan önce Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmesi gerektiği sözünü öne çıkardı.

Simerini “DİKO Ulusal Konsey’in Toplanmasını İstiyor” başlıklı haberinde DİKO’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten, Rum Ulusal Konseyi’ni derhal, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir sonraki görüşmesinden önce toplamasını istediğini yazdı.

Haravgi ise “Nihayet Esaslı Müzakere... AKEL Yakınlaşmaların Kabulüyle Yol Alınacak Diyor” başlıklı haberinde, AKEL Politbüro üyesi Stefanos Stefanu’nun son liderler görüşmesini değerlendirirken yakınlaşmalar değerlendirilirse çözüm yolunun büyük kısmının kat edileceği, diyalog ve müzakere gerektiren diğer meseleler üzerinde odaklanılabileceği görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

AKEL “NİHAYET ESASLI MÜZAKERELER BAŞLADI”

Habere göre Anastasiadis’ten, önceki gün yapılan ilk esaslı görüşmeyle ilgili bilgilendirme beklediklerini de vurgulayan Stefanu, “Nihayet esaslı müzakereler başladı. Kıbrıs sorununun esas yönleri görüşülmeden çözüme varamayız. Bu sefer müzakerelerin BM’nin ilgili kararlarına, uluslararası ve Avrupa hukukuna dayalı, karşılıklı kabul edilebilir kapsamlı bir çözümle sonuçlanmasını diliyoruz” dedi.

“ÇÖZÜM TÜRK UZLAŞMAZLIĞININ AŞILIP AŞILMAMASINA BAĞLI”

Devamla DİKO’nun açıklamasına yer veren gazete Yunan devlet ve hükümet yetkilileriyle temas etmek üzere Atina’da bulunan sözde “Omorfo (Güzelyurt) Belediyesi” heyetinin, Kıbrıs sorununun çözümünün, sözde “Türk uzlaşmazlığının aşılıp aşılmayacağına bağlı olduğu” iddiasıyla yayımladığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre sözde belediye heyeti ile Yunan muhatapları Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün “Avrupa ilkelerine, sürdürülebilir olması, garantileri dışarıda bırakması ve Türk askerinin çekilmesine dayanması gerektiği” konusunda görüş birliği sağladı.