Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi’nin (DEFA), Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını çıkarana kadar ucuz elektrik üretimi için tedarik edeceği ve  “ara çözüm” olarak isimlendirilen doğalgaz prosedürüne ilişkin, dört şirketin sunduğu ekonomik önerilere ilgili dosyaları dün açmaya başladığı belirtildi.

Politis gazetesi, söz konusu dosyaların, ara çözüm konusunda açılan ihaleye katılan ve bu ihaleyi kazanmak isteyen dört şirket tarafından sunulduğunu belirtti.

DEFA üyelerinin, dosyaları açmaya başlamalarıyla birlikte ilk hissinin, “rahatlama” şeklinde olduğunu belirten gazete, dosyalara ilişkin var olan endişelerin ortadan kalktığı ve doğalgazın, elektrik üretimi için daha ucuz çözümü teşkil edebileceğine dair iyimserliğin doğduğunu yazdı.

DEFA’nın, ihaleye ilişkin gelişmeler konusunda özlü bir bilgilendirme yapmadığını yazan gazete, ancak kendi elde ettiği bilgilere dayanarak, ara çözüme ilişkin dosyaların açılmasıyla birlikte, hemen hemen hepsinin, müzakereler aşamasında iyileştirildiği sürece, ucuz elektrik üretimi sunabileceğinin tespit edildiğini belirtti.

Gazete, DEFA Yönetim Kurulu’nun, bu tespit ışığında, adayları müzakerelere davet etmeye karar verdiğini ancak müzakerelerin yapılacağı sürecin ise halihazırda resmiyet kazanmadığını da yazdı.

Gazete ayrıca ihaleye katılanların tümünün, ekonomik önerilerini iyileştirme fırsatına sahip olacağını belirti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, dört şirketin sunmuş olduğu ekonomik önerilerdeki fiyatların, tatmin edici olduğunu yazdı.

Gazete kendi elde ettiği verilere dayanarak, DEFA Başkanı Elena Vasiliadu’nun, teklif sunan dört şirketten üçüne, tekliflerinin, ilk başta, cazip olduğu konusunda bilgi verdiğini belirtti.

Habere göre doğrudan müzakereler sürecine, İsrail “DELEK” , Hollanda’dan “Vitol” ve Yunan “M&M” (Mitilianu ve Vardinoyianni ortaklığı) şirketleri dahil olacak.

Azerbaycan devlet şirketi SOCAR önderliğindeki “Cyprus Gas” konsorsiyumunun ise beklemede kalacağını yazan gazete, müzakerelerin, düşük fiyat veren üç aday şirketle yapılmasının beklendiğini de belirtti.

(FK/ÖK)