Ledra Palace sınır kapısından bisikletiyle yanlışlıkla Güney’e geçen Türkiye vatandaşı Mehmet Sapmaz’ı darp eden Rum polis hakkında cezai soruşturma başlatıldığı haber verildi.

Fileleftheros “Polis Barikatta Darptan Suçlanıyor… Ledra Palace’ta Türk’e Yönelik Vukuat Nedeniyle Soruşturma” başlıklı haberinde Rum Başsavcılığı’nın, yaklaşık bir buçuk ay önce meydana gelen olay için iki sorgu memuru atadığını ve meselenin yargıya gideceğini yazdı.

Gazete 58 yaşındaki olduğunu belirttiği ancak adını vermediği Sapmaz’ın, bir Kıbrıslı Türk’le birlikte barikattan bisikletiyle geçiş yaptığını ancak başka kişiler serbestçe geçtiği ve Rum sınır kontrol noktasındaki kimsenin kendisini durdurup bir şey sormadığı için kontrol yaptırması gerektiğini fark etmediğini yazdı.

Gazete, Sapmaz’ın, 200 metre ilerledikten sonra bir Rum polisin peşinden giderek kendisini durdurduğunu ve sınır kontrol noktasına dönmesi talimatı verdiğini kaydetti.

DÖVÜLDÜĞÜNDEN ŞİKAYET ETTİ

Haberde Sapmaz’ın, talimat üzerine geri döndüğünde Rum polisinin kendisine vurarak yere düşürdüğü, hem yerde hem de daha sonra sınır noktasındaki polis karakol binasına alarak dövmeye devam ettiği şikayetinde bulunduğu kaydedildi.

Vukuatın ardından, darp edilen Türk aleyhine “polislerin vücut bütünlüğüne ciddi zarar vermek ve tutuklama sırasında polise direnmek ve saldırı” davası açıldığın belirten gazete, Hukuk Dairesi’nin hakkında kovuşturma yapmak yerine, Türk’ün şikayetlerini araştırmak üzere sorgu memuru atadığına dikkat çekti.

Habere göre sorgu memuru müdahil tarafların ifadelerini aldıktan ve şikayetçi Türk’ü muayene eden adli tabip Eleni Andoniu’nun, aldığı darbelerden başka türlü oluşamayacak morluklar saptandığına dair raporunu inceledikten sonra Rum polis tarafından cezai suç işlenmiş olabileceğine hükmetti.

Gazete, Başsavcılığın emriyle kısa süre önce Mehmet Sapmaz’ı darp eden polise “saldırı, ciddi bedensel zarar verme ve yetkiyi kötüye kullanma” suçlamasıyla dava okunduğunu, meselenin artık yargıya götürülmesinin beklendiğini kaydetti.

Haravgi, “Polise, Türk Vatandaşını Darptan Kovuşturma Teklifi… Polise Yönelik Şikayetleri Araştırma Makamı’nın Raporu Hazır” başlığıyla aktardığı haberinde, “Polise Yönelik Şikayetleri ve İddiaları Araştırma Makamı”nın, 60 yaşındaki Türk vatandaşının şikayetiyle ilgili, bir ay içerisinde yaptığı araştırma sonucunda kapsamlı rapor hazırladığını yazdı.

Gazete, darpla suçlanan polis hakkında disiplin soruşturması açılabilmesi için, şu anda Rum polis idaresinin ilgili polis hakkındaki cezai soruşturmasını tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.