Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında tazminatlar ve oluşacak altyapı unsurlarının finansmanının sağlanması için yurt dışı finansörlerden alınabilecek yardımların kısıtlı kalacağının ortaya çıktığı iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Çözümün Maliyeti Sorun- Çözümün Maliyeti Kendi Kaynaklarımızdan” başlıkları altında manşet ve iç sayfalardan geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında ortaya çıkacak maliyetin karşılanması amacıyla yürütülen temasların, ekonomik yardımın kısıtlı olacağı sonucunu ortaya koymaya başladığını iddia etti.

Gazete, çözüm sonrası finansman için yapılan temaslar çerçevesinde başvurulan kesimlerin, ortamın netleşmesi sonrasında cevap verme eğilimi gösterdiklerini belirtirken İngiltere’nin ise “maliyetin yerel kaynaklardan karşılanması” yönünde görüş belirttiğini savundu.

Habere göre İngiliz hükümeti, “tazminatların vergi mükellefleri tarafından değil pazar tarafından karşılanması ve Kıbrıslıların fedakarlıklarda bulunmaları gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

Gazete, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un Kıbrıslı Rum muhataplarına, İngiliz uzmanların bir çalışma yapabileceklerini ve İngiltere’nin finans merkezi olan “City Of London” tarafından tahviller verilmesi senaryosunun da gündeme geldiğini iddia etti.

Gazete ayrıca, “tazminatların 1974 yılındaki fiyatlara göre olması, aksi halde diğerlerine haksızlık olacağı” görüşünün ortaya konduğunu savundu.

BAN’DAN LİDERLERE: “ÖNEMLİ KATKI BEKLEMEYİN”

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la gerçekleştirdikleri üçlü görüşme sırasında Ban’ın “önemli katkılar beklenmemesi gerektiğini” söylediği iddiasında da bulundu.

Gazete, çözümün maliyetinin 25 milyar Euro’yu geçmesinin beklendiğini de belirtirken, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Kıbrıslı Türklerin eski taşınmazları için verdiği tazminat kararlarının çözümden sonra ne olacağının da net olmadığını yazdı.

TAŞINMAZLARA İLİŞKİN VERİLER

Gazete haberinde, KKTC ve Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taşınmazlarına ilişkin Kostas Apostolidis’in yaptığı bir araştırmaya da yer verdi.

KKTC’deki Kıbrıs Rum taşınmazlarının, özel kişilerin 1 milyon 405 bin 235 dönüm ve kilisenin 58 bin 147 dönüm olmak üzere toplam 1 milyon 463 bin 382 dönüm olduğunu yazan gazete, bu taşınmazların 1974’teki değerlerinin 3 milyar 235 milyon Euro, şimdiki değerlerinin ise 46 milyar 184 milyon olduğunu iddia etti.

Söz konusu araştırmada, Kıbrıslı Türklerin Güney’deki taşınmazlarının miktarının ise toplamda 413 bin 177 dönüm olduğu, 1974’teki değerlerinin 153 milyon, şimdiki değerlerinin ise 5 milyar 200 milyon Euro olduğu öne sürüldü.