Fileleftheros, BM’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili hazırladığı ve hayata geçirilmeye başlanan bütün projelerinin Türkiye’deki siyasi gelişmelere bağlı olduğunu iddia etti.

Haberi manşetten “Ankara Aracılığıyla Yol Haritası” başlığıyla aktaran gazete, BM’nin, yılın son dört ayının “yararlı kullanılacağı”  4 aşamadan oluşan bir yol haritası hazırladığını belirtti.

BM projelerinin icrasını üstlenen Kıbrıs grubunun, Türkiye’de devam eden siyasi belirsizliğin Kıbrıs sorununu olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyduğuna dikkat çekilen haberde “Özellikle Türkiye’nin yeni bir seçime gitmesi ihtimali kaygılandırıyor. Bu, Kıbrıs sorunundaki dinamiğin ve ivmenin kaybedilmemesini isteyen BM için büyük bir baş ağrısıdır” ifadesi kullanıldı.

Haberde, BM’nin Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlarla ilgili hazırladığı yol haritasının 4 aşaması ise şöyle aktarıldı:

“-Yakınlaşmalar ile Eylül ayına kadar önemli bir mesafe kaydedilmesi;
-BM Sekreterliği’nin Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunuyla ilgili raporlar sunmaya başlaması. Eylül ayına kadar elde edilecek yakınlaşmalar-anlaşmazlıkların rapor metnine eklenmesi ve resmi BM belgesinde ‘kilitlenmesi’;

Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın büyük olasılıkla Ekim ayında BM Genel Sekreteri ile görüşme yapması;
-Yıl sonuna kadar uluslararası konferans düzenlenmesi. Gerek BM, gerek Türkiye yıl sonuna kadar uluslararası konferans düzenlenmesine sıcak bakıyor. Türkiye konferansın beşli olmasını istiyor.

BM’nin gayrı resmi takvimlerine yetişebilmesi için prosedürün süratle ilerlemesi yani hızın artırılması gerektiği ortadadır. Aynı zamanda uluslararası unsur da rol oynayacak. Bilindiği gibi Avrupa Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’in 16-17 Haziran’da Kıbrıs’ta olması bekleniyor. Öğrendiğimize göre İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da 16 Temmuz’da Kıbrıs’ta olacak.”