Lefkoşa, 19 Ağustos 17 : Birleşmiş Milletler’in (BM), Kıbrıs sorununda yeni girişimler konusunda istekli görünmediği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq’ın, Kıbrıs sorunundaki yeni girişimlere ilişkin açıklamalarına geniş bir şekilde yer verirken, bu açıklamalardan, BM’nin, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin topu, Kıbrıs’taki iki taraf attığı yorumunda bulundular.

Haberi “Topu, Taraflara Attı - BM, Kıbrıs Sorunundaki Hareketler Girişimi Konusunda İsteksiz Görünüyor” başlığıyla veren Fileleftheros gazetesi, BM’nin, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin topu, Kıbrıs’taki iki tarafa attığını yazdı.

BM temsilcileri tarafından ortaya konulan görüşlerin, Kıbrıs sorununa dinamik bir şekilde geri dönme isteksizliğini gösterdiğini kaydeden gazete, BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq’ın, “Kıbrıs’ın geleceğinin iki tarafın müzakerelerine bağlı olduğu, Kıbrıs sorununda yeni tur müzakerelerin olması durumunda BM’nin, görüşlerini açıkça dile getireceği” şeklinde açıklama yaptığını belirtti.

Habere göre Haq açıklamasında Kıbrıs’tan bahsetmek için yeni bir şeyin bulunmadığını belirtti ve Genel Sekreter Antonio Guterres ile Genel Sekreter’in eski Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamalarına da atıfta bulundu.

Haq, Kıbrıs’ın geleceğinin, iki tarafın kararlarına ve müzakerelerine bağlı olduğunu, BM’nin, süreci olumsuz etkileyecek bir şey söylemesinin söz konusu olmadığını da ifade etti.

Haq “bildiğiniz gibi bu aşamada, toparlama ve dinginlik dönemine girdik. Bunun ardından, taraflardan  müzakereler için hazır dönmesini umut ediyoruz ve bekliyoruz”  dedi.

Liderlerin, 4 Temmuz 2017 tarihli görüşmelerine ilişkin belgenin sızdırılması ve bu çerçevede BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 1960 İttifak Anlaşması düzeyinde asker sayısının azaltılmasını istemesinin ve bunun Guterres’in nihai görüşü olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Haq, sızdırılan belge ile ilgili yorum yapmayacağını ifade etti ve ayrıca diplomatik bir süreçte, pozisyonların (tezlerin) taraflar arasındaki görüşmeler aracılığıyla geliştiğine de dikkati çekti.

Alithia gazetesi Haq’ın açıklamalarını “Toparlama Sürecinin Ardından Yeni Görüşmeler Umut Ediyorlar” başlığıyla aktarırken; Politis gazetesi “Top Taraflarda”, Haravgi gazetesi ise “BM İki Taraftan Ortak Talep Bekliyor” başlıklarını kullandı.

(FK/HA)