Birleşmiş Milletlerin (BM)’nin, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecileri Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis’le bugün ayrı ayrı görüşeceği, müzakerecilerin ise yarın bir araya gelecekleri bildirildi.

Alithia gazetesi, “BM Bugün Müzakerecileri Görüyor – BM Bugün Ayrı Ayrı Müzakerecilerle Görüşecek – Kıbrıs Rum Tarafı Perşembe’ye Kadar Anlaşmayı İmkansız Görüyor” başlıkları altında verdiği haberinde, BM’nin taraflar arasındaki bazı uzlaşmazlık unsurları arasında köprü kurabilmek amacıyla tarafların müzakerecileriyle bugün ayrı ayrı görüşeceğini yazdı.

Gazete, müzakereciler Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis’in Cuma günü gerçekleştirdikleri ve dokuz saat süren görüşmede hiçbir konuda uzlaşıya varamadıklarını, hatta bazı küçük Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunda dahi anlaşamadıklarını iddia ederek, BM’nin bu yüzden girişim üstlendiğini ve bugün müzakerecilerle ayrı ayrı görüşeceklerini yazdı.

BM’nin müzakerecilerle görüşmesinde “tarafların tezleri arasında köprü kuracak ve iki tarafın da kabul etmesi olasılığı bulunan öneriler sunacağını” da iddia eden gazete, müzakerecilerin yarın bir araya geleceklerini yazdı.

Simerini gazetesi haberini “Beklentiler Düşük – Mavroyannis ve Özersay Yeni Görüşme Gerçekleştiriyor” başlıkları altında verirken, müzakerecilerin bir araya geleceğini ve müzakere başlıklarına ilişkin tüm tezlerini sunacaklarını yazdı.

Gazete, görüşmede ayrıca, liderlerin görüşmesi sonrasında duyurabilecekleri, siyasi açıdan düşük düzeyde GYÖ’lerde uzlaşı sağlanmasına da çalışılacağını vurguladı.

Gazete, ileri sürdükleri “Türk tarafının uzlaşmaz tutumu” sebebiyle uzlaşı için beklentilerin düşük olduğunu da savundu.

Fileleftheros gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun  20 Temmuz Barış Harekatının yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarını yansıttı.

Gazete “550 Sayılı Kararın Silinmesini İstiyor – Derviş Eroğlu’nun BM’den İlk Kez Görülen Talebi” başlığı altında verdiği haberinde, Eroğlu’nun BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararının silinmesinin Kıbrıslı Rumları anlaşmaya teşvik edeceği şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Müzakereciler Özersay ve Mavroyannis’in bir araya geleceklerini de yazan gazete ayrıca,  Eroğlu’nun BBC’nin Türkçe servisine yaptığı açıklama ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eroğlu’na gönderdiği mesaja da haberinde yer verdi.

(SB/HA)