Rum basını, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumunun ardından yaptığı açıklamalara ve Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirmesi haberine geniş yer verdi.

Fileleftheros gazetesi “Eide, Anlaşmalar ve Görüş Birlikleri Hızlı Geliyor Diyor-Eide Liderlerin Eylül Ayında New York’ta Görüşmesinden Bahsetti” başlıklı haberinde, Eide’nin açıklamalarını aktardı.

Eide’nin, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirerek yeni görüş birlikleri ve yeni anlaşmalardan bahsettiğini yazan gazete Eide’nin ayrıca, bu sefer, Kıbrıs sorununun çözümünün hayata geçirilmesi planlamasının gerekliliğinden de söz ettiğini belirtti.

Gazete Eide ile BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde Genel Sekreter Ban Ki-moon ile de görüştüğünü yazdı.

Gazete Spehar’ın, Kıbrıslı liderlere yönelik var olan güçlü destekten bahsettiği açıklamasına da yer verdi.

Habere göre Spehar ayrıca Güvenlik Konseyi’nin anlaşma olması durumuna yönelik planlama konusuna da yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Simerini gazetesi “BM’den Destek” başlıklı haberinde BM Güvenlik Konseyi üyelerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin güçlü desteklerini ifade ettiğini yazdı.

Gazete haberinde Eide’nin, Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken, çözümün hayata geçirilmesi planlaması ve Türkiye’deki son gelişmeler üzerinde durduğunu belirtti.

Haber göre Eide, 2016 yılı içerisinde çözüm sağlanmasının mümkün olduğu şeklindeki görüşünü yineledi.

Eide, şu anda yeni görüş birlikleri ve anlaşmaların bulunduğundan bahsederek “Belki bir gün uyanır çözümü önümüzde buluruz” ifadesini de kullandı.
 
Alithia gazetesi de Eide’nin açıklamalarını “Müzakerelere Mutlak Destek” başlığıyla aktardı.