ESKİ YÖNETİCİDEN RUM YÖNETİMİ VE MERKEZ BANKASI’NA DAVA
Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik kriz sonrasında bankaların yeniden yapılandırılması çerçevesinde kapatılan “Laiki Bankası” ile yeniden yapılandırılmaya giren “Kıbrıs Bankası” çalışanlarının işten gönüllü ayrılmaları için hazırlanan ödeme planı çalışanların tepkisine yol açtı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, manşetten verdikleri haberlerinde, her iki bankanın toplam 5 bin 300 çalışanına Kıbrıs Bankası tarafından sunulan önerinin, bir çalışana en fazla 150 bin Euro tazminat ödenebilmesini öngördüğünü yazdı.

Gazete, çalışanlara “her iki yıllık çalışma için 1 maaş ve artı 5 maaş” tutarında tazminat verilmesinin önerildiğini, bu önerinin gerek banka çalışanları, gerekse yetkili sendika ETİK tarafından tepkiyle karşılandığını belirtti.

Habere göre ETİK, önerinin çalışanlar tarafından kabul edilmeyeceğini ve başarısızlığa uğrayacağını belirtirken, önerinin 26 Temmuz’a kadar geçerli olacağı ve varsayımsal olarak bin çalışan tarafından kabul edilmesi durumunda bankanın yılda 60 milyon Euro tasarruf sağlayacağı ifade edildi.

Öte yandan gazete, bir diğer haberinde, Kıbrıs Bankası’nın yönetim kurulu
nda yer alan ve Mart ayında uygulanan tıraşlama kararının akabinde istifa etmeye zorlanan üst düzey bir banka yetkilisinin, bankanın Yunanistan’daki faaliyetlerinin satışının iptali için Rum Yüksek Mahkemesi’ne başvurduğunu yazdı.

Habere göre, ekonomik kriz ve tıraşlamaya ilişkin Rum Yüksek Mahkemesi’ne yapılan ve reddedilmeyen tek başvuru olan davada, Kıbrıs Bankası’nın Yunanistan’daki şubelerinin satış kararının iptal edilmesi ve hissedarların tazmin edilecekleri bir şekilde yeniden düzenlenmesi talep ediliyor.